Новини

 

Пам’яті Героїв Небесної Сотні

19.02.2019

Студенти й співробітники Київського національного університету імені Тараса Шевченка взяли участь у заходах, присвячених пам’яті загиблих під час протистоянь в Україні 18–21 лютого 2014 року.

 

Низку символічних подій розпочала тиха акція «Ангели пам’яті», що її ініціаторкою стала Анжеліка Рудницька, співробітниця Центру фольклору та етнографії Інституту філології КНУ. Захід відбувався 18 лютого 2019 року на вулиці Інститутській, місці найбільш масових розстрілів учасників Революції Гідності.

Цьогоріч Україна відзначає 5-ту річницю трагічних подій Революції Гідності – тієї «зими, що нас змінила». Студенти й викладачі Університету не залишалися сторонніми спостерігачами жаских подій 18–21 лютого 2014 року – подій, що визначили й засвідчили принципово інший геополітичний та цивілізаційний вибір українців. Колектив Шевченкового університету всіляко підтримував учасників Революції Гідності, долучався до протестних та інформаційних кампаній, допомагав зі збором коштів, продуктів та медикаментів для потреб Майдану, брав участь у нічних чергуваннях на Майдані, у медичних закладах Києва, куди відвозили поранених мітингувальників, а також організовував волонтерське чергування в навчальних корпусах КНУ, на випадок небезпеки.

Організаторка події Анжеліка Рудницька наголосила: «Моє серце зігрівають усі оці небайдужі люди, мої студенти, які грають народні поминальні псалми, а також сотні і сотні білих ангелів довкола. І це не може не надихати робити інші особливі справи. Для мене дуже важливо, що люди приходять сюди не за прагматичними речами, а саме через цінні особисті спогади».

До тихої акції «Ангели пам’яті» щороку долучаються всі охочі, на Алею Героїв Небесної Сотні приходять не тільки кияни, а й приїздять жителі інших українських населених пунктів. До акції щороку долучаються й фольклористи Інституту філології КНУ. Разом із іншими українцями вони розвішують на гілках дерев на Алеї Героїв Небесної Сотні паперових янголів, котрі символізують світлу печаль, одвічну пам’ять і шану загиблим оборонцям України. Під час акції студенти-фольклористи разом зі своїми викладачами виконують поминальні народні псальми, що не лишають байдужими ані самих учасників акції, ані звичайних перехожих.

Координаторка мистецького проекту відзначила, що цьогоріч до акції «Ангели пам’яті» разом із Україною долучилися Греція, Латвія, Польща, Туреччина, Франція, а камерні заходи відбулися й у низці інших країн. Анжеліка Рудницька нагадала, що кожен охочий може протягом тижня долучитися до цієї акції пам’яті.

 

За матеріалами відділу зв’язків із громадськістю ІФ,

знімки – Валерій Попов

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024