Новини

 

Вчена рада підбила підсумки нуково-дослідницької роботи в КНУ

15.01.2019

14 січня відбулося розширене засідання Вченої ради Київського національного університету імені Тараса Шевченка за участі в ньому заступників директорів та деканів факультетів, завідувачів кафедр, керівників наукових тем, співробітників науково-дослідної частини

Основним питанням порядку денного засідання були підсумки науково-дослідницької роботи в КНУ  за 2018 рік та завдання щодо підвищення її ефективності. Ґрунтовну доповідь з цього питання зробив проректор з наукової роботи Віктор Мартинюк. В ній було проаналізовано як здобутки науковців університету, так і причини втрат  певних позицій, що призвело до зниження, зокрема, публікаційної активності, результативності досліджень, скорочення наукових тем, невиконання проектів.

Співдоповідачем виступив голова комісії Вченої ради Ігор Анісімов. Він акцентував на необхідності оновлення технічного обладнання для більш ефективної роботи та її результатів, а також на розширенні і сприянні наукових контактів вчених університету з широким колом колег з інших вишів, вітчизняних і міжнародних.

Проректор з перспективного розвитку Олександр Рожко присвятив свій виступ нормативно-правовому забезпеченню наукової діяльності, регламентованій останніми документами МОН. Він доповів також про фінансово-економічні перспективи  забезпечення потреб для успішної роботи науковців КНУ в умовах глобалізації процесів.  

 У обговоренні виступили Юрій Крак – завідувач кафедри теоретичної кібернетики факультету комп'ютерних наук та кібернетики, Іван Гриценко – декан юридичного факультету, Петро Бех – проректор з міжнародних зв'язків, Антоніна Прокопенко – завідувач лабораторії фізичного факультету.

Резюмуючи, ректор Леонід Губерський вказав на невідворотність змін у підходах до наукової діяльності в університеті. Цитуючи останні документи МОН, ректор наголосив, що кошти на базове фінансування науки виші зможуть отримати за результатами атестації. Її процедура та механізм надання грошей були розроблені МОН та затверджені Урядом. Спрямовані вони будуть лише на реальні програми і проекти. Завдяки цьому університети зрівняються за своєю спроможністю з наукою в науково-дослідних установах,  утворюючи єдину наукову систему країни. Тож цей справді революційний крок вимагатиме перегляду організації науки. Ректор закликав до розуміння новацій і пошуку свого місця у цих процесах. Він також піддав конструктивному аналізу діяльність університетських наукових підрозділів та висловив своє бачення розв'язання нагальних проблем.

На засіданні Вченої ради 14 січня були також затверджені Правила прийому до КНУ імені Тараса Шевченка у 2019 році. Про внесені до них зміни доповіли Відповідальний секретар Приймальної комісії КНУ Андрій Креневич та проректор з науково-педагогічної роботи Володимир Бугров. Найближчим часом Правила прийому будуть оприлюднені на сайті Приймальної комісії КНУ.

Вчена рада також розглянула та прийняла ухвали з низки поточних питань. 

Прес-центр

 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024