Новини

 

Лекція Надзвичайного і Повноважного Посла Хорватії в Україні

17.05.2024

Надзвичайний і Повноважний Посол Хорватії в Україні Аніца Джамич прочитала лекцію перед студентами та курсантами КНУ. Виступ дипломатки 16 травня був присвячений темі «Хорватія в ЄС – зміни та виклики».

Відновити територіальну цілісність, перевести країну на «мирні рейки» і стати членом Євроспілки можливо і реально, якщо бути готовим до глибоких змін і керуватися моральним компасом. Таку позицію продемонструвала пані Аніца Джамич на досвіді своєї держави та особистому прикладі.

 

Наприкінці лютого 2022 року в Києві залишилося семеро із близько сотні іноземних послів. Серед них – Посол Хорватії Аніца Джамич. Це було насамперед політичне рішення, яке несло важливий меседж українцям, що вони не самотні. Але також це розуміння Аніцою Джамич роботи дипломатки, яка категорично відмовилася виїжджати, поки в охопленій війною країні перебував хоча б один громадянин Хорватії.

Пані Аніца розповіла про свій досвід роботи в Україні, зауваживши, що стійкість і згуртованість українців навколо подолання загрози додавали їй упевненості. Водночас перебування в країні, якій була навязана війна, повернуло в спогади про події понад тридцятирічної давності. 

В Україні теж добре пам’ятають війну в Хорватії і часто мають за приклад те, що після економічної та демографічної кризи, спричиненої протистоянням із Сербією, країна все-таки увійшла до ЄС і НАТО.

Аніца Джамич представила історію Хорватії, що входила до складу Югославії після Другої світової війни і проголосила незалежність у 1991 році після розпаду держави. Сербська меншина за підтримки Бєлграда захопила третину країни, і Хорватія мусила силою звільняти свої території, як це робить зараз Україна. Успішна реінтеграція регіонів та реформи дозволили країні стати в 2013 році повноправним членом ЄС.

У своїй лекції доповідачка звернула увагу на тих викликах, з якими стикнулася повоєнна Хорватія, і тих, які можуть чекати в майбутньому. Насамперед це пов’язано з роллю Хорватії в Європейському Союзі як прихильниці подальшого розширення ЄС на Західних Балканах. «Вперед до Європи» – такою є сучасна державна політика країни, спрямована на формування патріотизму й національної ідентичності. Як і Хорватія, Україна розуміє важливість самовизначення за умов цивілізаційного прикордоння. Пані Посол не оминула увагою моральні та сімейні цінності, які є основою національного менталітету і, відповідно, самоідентифікації. 

«Для нас немає жодної дилеми, ми точно знаємо, хто жертва, а хто агресор. Українці є волелюбною нацією і заслуговують жити у вільній, незалежній та демократичній державі. Я хочу сказати , що ви неймовірно сміливі й цілеспрямовані», – сказала пані Аніца і розповіла про підтримку, яку Хорватія надає Україні.

У слухачів, які забралися у Мистецькому салоні Червоного корпусу на лекцію, було чимало запитань до пані Аніци Джамич. Студенти й курсанти цікавилися у досвідченої кадрової дипломатки її баченням суспільно-політичної ситуації, шляху розвитку двох країн і культурними відмінностями між ними, нинішніми хорватсько-українськими відносинами. Пані Посол підкупила всіх своєю щирістю та відкритістю.

 

Довідково:

Аніца Джамич – Надзвичайний та Повноважний Посол Хорватії в Україні з 2019 року. Має ступінь магістра права. До 1994 року працювала в Інституті міжнародного і порівняльного права Загребського університету. Дипломат обіймала посаду заступника радника Президента Хорватії з питань зовнішньої політики, потім була радником Президента з питань Європейського союзу. Представляла Хорватію при Раді Європи. Була Надзвичайним та Повноважним Послом Хорватії в Швеції та за сумісництвом у Литві й Латвії.

 

Центр комунікацій 

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024