Новини

 

У КНУ презентували проект Гарвардського університету

07.11.2018

На запрошення адміністрації факультету соціології до КНУ завітала Вікторія Середа, асоційована дослідниця програми МАПА Українського Наукового Інституту Гарвардського університету.

 

Презентацію проекту Гарвардського університету й публічну лекцію «Переосмислюючи історію і сучасність України: МАПА. Інтерактивний атлас України» було організовано 06 листопада 2018 року. Вікторія Середа наголосила: «Проект МАПА укладено відповідно до сучасних тенденцій у науці, саме тому він дозволяє поєднати геолокаційні координати з великою кількістю соціальних, соціально-економічнихі соціально-демографічних та інших даних. Проект дозволяє доволі швидко візуалізувати значні масиви інформації. Ключовою ідеєю проекту для його співзасновників є можливість переосмислення регіоналізму в Україні, оскільки проект усуває негативну практику стереотипних поділів України».

Доцентка кафедри соціології Українського Католицького Університету поділилася з присутніми досвідом особистої участі в такому важливому дослідницькому проекті й презентувала ті можливості й переваги, що їх МАПА відкриває перед сучасними дослідниками в царині міждисциплінарних пошуків. Відвідувачі мали можливість проконсультуватися з Вікторією Середою щодо всіх аспектів використання проекту та можливостей стати одним із представників самої команди проекту МАПА.

Нагадаємо, що на сайті проекту представлено інтерактивні карти, котрими може скористуватися будь-який інтернет-користувач. Переглянути повний відеозвіт із події можна за покликанням.

 

Довідково: Проект «Digital Atlas of Ukraine», або «МАПА. Інтерактивний атлас України» – фундаментальний проект, що поєднує дослідження із царини історії, соціології й політичної географії. Проект започатковано Українським науковим інститутом Гарвардського університету (HURI, або Harvard Ukrainian Research Institute). Керівником проекту є відомий українсько-американський історик Сергій Плохій. До збору й подальшої обробки інформації задля реалізації проекту долучаються як окремі науковці, так і зацікавлені дослідницькі групи зі всього світу. Мета проекту – збирання, аналіз та візуалізація статистичних даних про ключові події та етапи історії України за допомогою новітніх інформаційних технологій.

 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024