Новини

 

КНУ долучився до акції «Дуби Шевченка єднають Україну»

10.10.2018

6 жовтня в Україні  стартувала загальнонаціональна акція по висадці саджанців, вирощених  із жолудів правічних дубів, що росли ще за життя Тараса Шевченка.

Перші саджанці ініціативи Мінприроди «Дуби Шевченка єднають Україну» висадив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак разом із місцевими школярами та студентами у Моринцях на Черкащині. «Більше року тому біля підніжжя Чернечої гори наша акція «Посади дерево миру» наповнилася новим змістом. Це наштовхнуло нас на думку вийти із загальнонаціональною ініціативою, щоб у кожному населеному пункті з’явився нащадок правічних дубів, які росли ще за життя Тараса. Символічно, що нашу акцію ми розпочинаємо саме з Моринців – місця, куди, напевно, найбільше прагнув за життя повернутися Кобзар», пояснив Остап Семерак та закликав усіх активістів у регіонах, хто підтримує на локальному рівні подібні акції з висадки дубів Шевченка чи інших дерев, об’єднати свої зусилля із Мінприроди. (За інформацією з сайту Мінприроди)

Безпосередньо до цих заходів причетний і наш Канівський природний заповідник ННЦ «Інститут біології та медицини». Напередодні акції працівники заповідника зібрали жолуді біля  сторічних дубів Чернечої гори, Урочища Монастирок, місцини де розташовувався козацький монастир та з Михайлової гори в селі Прохорівка.

Останнє місце особливо знакове для університету Шевченка – тут збереглася садиба та могила першого ректора Михайла Максимовича. Це місце пам’ятає і Шевченка, адже саме тут знаходиться один із старезних дубів, під яким Тарас любив відпочивати і милуватися Дніпром.

Отже, 6 жовтня в Моринцях представники Канівського природного заповідника та Шевченківського національного заповідника передали посадковий матеріал з цих знакових дерев  міністру екології та природних ресурсів України Семераку О. М, для подальшого розповсюдження на теренах нашої Батьківщини.

10 жовтня до акції долучилися студенти та викладачі Шевченкового університету. В Ботанічному саду імені академіка О. В. Фоміна  вони висадили кілька десятків молодих дубків, за якими тут будуть доглядати і ростити.

Вони закликали підтримати цю чудову ініціативу, вона не повинна бути одноразовою. Майбутні внуки та правнуки Шевченкових дубів повинні зашуміти могутнім віттям по всій Україні, стати живим символом єднання та усвідомлення себе як нації, ґрунтуючись на паростках нашої історії та звичаю, освячених величчю генія Кобзаря.

СЛАВА УКРАЇНІ!

Олег Петриченко, головний природознавець Канівського природного заповідника

Світлини Тетяни Василик

Прес-центр

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024