Новини

 

Століття українсько-німецької дипломатії в КНУ

14.09.2018

12 вересня 2018 року в Музеї історії Університету на запрошення історичного факультету відкрилася виставка архівних документів «Україна та Німеччина: до століття встановлення дипломатичних відносин».

Виставку підготували Міністерство закордонних справ України, Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин, Державна архівна служба України, Сіверський інститут регіональних досліджень за підтримки Представництва Фонду Ганса Зайделя в Україні. Університетську експозицію впорядкували головний зберігач фондів Музею Людмила Круглова, менеджерка проектів представництва Фонду Ганса Зайделя в Україні Тетяна Золотар, завідувач кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн, професор Олег Машевський.

Презентацію виставки для студентів КНУ імені Тараса Шевченка та Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова провела доктор історичних наук, професор Ірина Матяш, провідний науковий співробітник відділу міжнародних відносин і зовнішньої політики Інституту історії України НАН України, голова правління Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин. Професорка зазначила: «Виставка вперше демонструється у фаховому середовищі, бо ж ознайомлення саме із першоджерелами українсько-німецьких дипломатичних відносин 1918-1923 рр. є надзвичайно важливим».

Директор представництва Фонду Ганса Зайделя в Україні пан Даніель Зайберлінг наголосив, що 1917-1918 роки в Україні «були першою спробою національного державного будівництва, а коріння української державності важливо знати». Даніель Зайберлінг розповів, що перше Консульство України в Німеччині на той час було відкрито саме в Мюнхені, де й знаходиться Фонд.

Декан історичного факультету, доктор історичних наук, професор Іван Патриляк охарактеризував події 1917–1918 років в Україні, як «першу спробу побудувати українську демократичну державу». Декан наголосив, що «українська демократія не встояла, але саме тоді наша країна стала помітним явищем у Європі», та висловив своє щире переконання, що виставка є «проявом дружби й співпраці між народами й державами».

Опісля професор Олег Машевський, доктор історичних наук та завідувач кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн, зауважив, що проведення такої виставки в Університеті стало частиною навчального й наукового процесу. Професор Олег Машевський нагадав: «У 1917–1918 роках молода Українська республіка намагалася вистояти перед російською агресією. Для цього наша країна уклала Брестський договір. Саме за зверненням Українського уряду Німеччина надала військову допомогу й допомогла звільнити Україну від російських більшовицьких військ. Натомість на виконання своїх союзницьких зобов’язань українці надавали Німеччині продовольство».

Доктор історичних наук, провідний науковий співробітник відділу міжнародних відносин і зовнішньої політики України та професор кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн Андрій Мартинов нагадав: «Українсько-німецькі відносини розпочалися ще у IX столітті, коли велика княгиня київська Ольга направила посольство до імператора Оттона, тому українсько-німецька дипломатія сягає глибокої давнини». Водночас Андрій Мартинов оцінив важливість Брестської мирної угоди 1918 року, після чого «на Україну почали дивитися не через призму Москви».

Нагадуємо, щовиставка архівних документів «Україна та Німеччина: до століття встановлення дипломатичних відносин (1918-2018)» триватиме від 12 вересня до 15 жовтня 2018 року.

 

За матеріалами Олега Купчика

 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024