Новини

 

Курсанти Військового інституту вшанували пам'ять загиблих у бою біля річки Трубіж

05.02.2018

4 лютого 2016 року в Баришівському районі, неподалік залізничної стації с. Коржі з нагоди 99-ї річниці з дня героїчних боїв біля річки Трубіж курсанти Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка вшанували козаків Вороньківської, Бориспільської та Баришівської сотень Переяславського полку під командуванням Івана Черпака, які 4-5 лютого 1919 року, вступивши в бій із московсько-більшовицьким військом, зупинили на два дні ворожий наступ на Київ.

Серед патріотів, які вирішили ціною свого життя затримати більшовиків на підступах до столиці, було близько трьох сотень (точна кількість невідома) жителів лівобережних містечок Бориспіль, Баришівка, Вороньків і декількох довколишніх сіл. Перед самою річкою повстанці вивели з ладу залізницю: познімали рейки з насипу і з мосту з надією, що машиніст цього не помітить і перший ворожий потяг, на великій швидкості зійшовши з колії, впаде у воду, а вагони поскочуються в болота, й таким чином на декілька днів буде перекрито шлях на Київ наступним поїздам. Але серед оборонців знайшовся зрадник, який сповістив більшовиків про небезпеку. Червоний бронепоїзд зупинився перед мостом і став обстрілювати українців із гармат.

Два дні тривав нерівний бій, більшість оборонців загинули або були поранені. Скориставшись нічною темрявою, вцілілі козаки відступили, забравши поранених і загиблих товаришів. Сьомого лютого 1919 року до столиці України увійшли більшовики.

Прес-центр

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024