Новини

 

КНУ продовжує тримати безперечне лідерство в рейтингу Scopus

03.05.2024

Оприлюднено щорічний рейтинг закладів вищої освіти України за показниками даних наукометричної бази SciVerse Scopus. У рейтинговій таблиці вищі навчальні заклади України ранжовані за індексом Гірша (H-індекс) – показником, що базується на кількості наукових публікацій і кількості цитувань цих публікацій та є одним із найвідоміших метрик для оцінки наукової продуктивності.

 

Згідно з результатами рейтингу станом на 24 квітня 2024 року найвищий індекс Гірша серед українських ЗВО має Київський національний університет імені Тараса Шевченка з показником 129 (минулоріч 117).

Отже, за рік КНУ продемонстрував зростання індексу Гірша на 12 показників. За кількістю публікацій Університет має наразі показник 26233, за кількістю цитувань – 207173. Це свідчить про зростаючий вплив його наукових досліджень на світовій арені.

Вітаємо і бажаємо науковцям Шевченкового університету і надалі тримати планку лідерства!

Порівняно з 2023 роком у нинішній трійці переможців не відбулося змін. Друге місце в рейтингу знову посів Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна з індексом Гірша 89 (минулоріч 85), на третьому місці повторно – Львівський національний університет імені Івана Франка з індексом Гірша 78 (минулоріч 74).

До першої десятки ЗВО України з найвищим індексом Гірша також увійшли (в порядку черговості):

Одеський національний університет ім. І. І. Мечникова; Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»; Сумський державний університет; Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича; Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького; Національний університет «Львівська політехніка»; Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника.

Більш детально ознайомитися з результатами рейтингу можна за посиланням: https://osvita.ua/vnz/rating/92023/

Нині база даних Scopus індексує понад 25 тисяч періодичних і неперіодичних наукових видань з технічних, медичних і гуманітарних наук. У рейтинг включено лише ті заклади вищої освіти, що мають у Scopus окремі Affiliation ID в офіційному переліку та відповідають на пошуковий запит «Ukraine» у полі пошуку «Affilation Search». У список не включено заклади, що мають значення індекса Гірша менше ніж 1.

Довідково:

Scopus – бібліографічна і реферативна база даних, а також інструмент для відстеження цитованості статей, опублікованих у наукових виданнях. Розробником і власником Scopus є видавнича корпорація Elsevier. Дані Scopus, окрім іншого, використовуюють для складання деяких рейтингів провідних університетів світу, наприклад Times Higher Education або QS World University Rankings.

 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024