Новини

 

Участь КНУ в міжнародному симпозіумі з біомедицини

25.09.2017

Із 18 по 22 вересня 2017 року в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, Інституті фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України та Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки  пройшов черговий міжнародний симпозіум «Фізіологія, біофізика та фармакологія гладеньких м’язів: від генів та молекул до функцій, їхніх порушень та нових можливостей лікування».

Традиція проведення таких наукових форумів у Києві була започаткована ще у 1974 році, адже вже тоді Україна разом з Великобританією, США і Японією входила до числа країн-лідерів із дослідження гладеньких м’язів.

Сьогодні дослідження функцій гладеньких м’язів і їхніх порушень при різних захворюваннях, зокрема таких, як гіпертонічна хвороба, розлади секреторної і моторної функцій травного тракту, дисфункція сечового міхура, ускладнення вагітності і пологів та багато інших, ведуться в ННЦ «Інститут біології та медицини» Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Інституті фізіології ім. О.О. Богомольця і Інституті біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України, Інституті фармакології та токсикології НАМН України, в інших університетах, академічних та медичних закладах.

Дослідження українських вчених у цій галузі відомі у світі, а тому не дивно, що Київський симпозіум привернув значну увагу світової наукової спільноти, з доповідями на ньому виступили відомі вчені з США, Великобританії, Південної Кореї, Австралії. Загалом протягом 8 секційних засідань учасники симпозіуму заслухали та обговорили понад 50 пленарних, усних і стендових доповідей, тематика яких торкалася широкого кола питань сучасної фізіології, біофізики та фармакології гладеньких м’язів.

Важливо підкреслити, що крім фундаментальних питань значна увага була приділена розвитку трансляційних досліджень – тобто можливостям якомога швидкого й ефективного впровадження результатів наукових досліджень у клінічну практику. 

Завершився симпозіум у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки, де під час круглого столу була підкреслена важливість розвитку міждисциплінарних біомедичних досліджень, зокрема зазначалось, що сьогодні біофізика розвиває теоретичні засади фізіології, що в свою чергу залишається фундаментальною основою медицини.

Варто зазначити, що в рамках симпозіуму відбулась третя міжнародна біомедична школа для студентів, аспірантів та молодих учених на тему «Клітинні функції у нормі та при паталогії». На цій школі науковці різних ВНЗ біологічно-медичного профілю мали унікальну можливість прослухати курс лекцій від провідних українських та закордонних дослідників. Також був проведений конкурс на кращу стендову доповідь, в рамках якого розіграли три призи від Британського фізіологічного товариства й три – від Австралійського фізіологічного товариства. Комісію цього конкурсу склали лектори симпозіуму з Великої Британії, США, Південної Кореї, Австралії, від України членом комісії був професор А. Соловйов, головою комісії виступала Хелена Паркінгтон із Австралії.

Переможцями від Британського фізіологічного товариства стали: 1 місцеВолодимир Кротов, Інститут фізіології імені О.О. Богомольця, 2 місцеНаталія Павлова, ННЦ «Інститут біології та медицини», 3 місцеГанна Рула, Інститут фізіології імені О.О. Богомольця.

Широке залучення до роботи симпозіуму студентів, аспірантів і молодих вчених, безперечно, буде сприяти налагодженню та поглибленню наукових зв’язків між Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, академічними інститутами НАН України та зарубіжними науковими і освітніми закладами.

Чисельні відгуки учасників симпозіуму свідчать про те, що він був організований і пройшов на високому науковому рівні. Відзначено також суттєві досягнення українських науковців у галузі дослідження фізіологічних, біофізичних та фармакологічних властивостей гладеньком’язових клітин. Іноземні учасники симпозіуму зауважили високий рівень підготовки в Україні молодих вчених, зокрема високий науково-методичний рівень представлених студентами та молодими вченими стендових доповідей.

 

Завідувач кафедри

біофізики та медичної інформатики

ННЦ «Інститут біології та медицини»,

д.б.н., проф. Олександр Жолос

 

 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024