Новини

 

Патріарх Йосиф Сліпий – знайомий і незнаний

16.02.2017

15 лютого у Мистецькому салоні Київського національного університеті імені Тараса Шевченка розпочалися перші заходи з нагоди 125-річчя від дня народження Патріарха Йосифа Сліпого – Ісповідника віри, предстоятеля Української греко-католицької церкви. Загалом же такі релігійні і культурні події, приурочені до ювілею Патріарха Йосифа й організовані Українською греко-католицькою церквою, протягом 2017 року будуть відбуватися у різних куточках України.

На вході до камерної зали гостей «зустрічала» виставка про життя і діяльність Патріарха Йосифа.

Урочиста академія розпочалося із вітальних слів проректора з науково-педагогічної роботи Володимира Бугрова  і Предстоятеля УГКЦ Блаженнішого Святослава (Шевчука).

Блаженніший Святослав зауважив, що рік ювілею Патріарха Йосифа Сліпого є унікальною нагодою відкрити для себе скарбницю Його постаті.

Культурно-мистецьку програму вечора відкрив хоровий колектив Київської Трьохсвятительської духовної семінарії УГКЦ. У його виконанні прозвучали твори «Благослови, душе моя, Господа», «Не давнина, а вічність», «Достойно є» та інші. Продовжила музичну частину Народна хорова капела «Дніпро», учасники якої виконали чотириголосу літургію (на музику М. Дилецького), «Радуйтеся, праведні» (М. Березовський), «Та й ісправиться молитва моя» (П. Чесноков) та ін.

До завершальних промов були запрошені Міністр культури України Євген Нищук і проректор Українського католицького університету, директор Інституту історії церкви Олег Турій.

Євген Нищук вказав на той факт, що попри те, що Блаженніший пройшов табори, знущання, переслідування, Він зміг ідентифікувати нашу українську церкву, нашу віру, нашу духовність у ті дуже складні часи.

Олег Турій нагадав, що сьогоднішній вечір є лише початком мистецьких і наукових заходів, що триватимуть цілий рік по всій країні, а отже в кожного буде нагода відкрити для себе знаного і незнаного Патріарха.

Захід завершився молитвою за Україну.

Вашій увазі пропонуємо повне відео з урочистого вечора –  https://www.youtube.com/watch?v=xGNbUET1bx4

 

 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024