Новини

 

Теорія і практика: наука на варті здоров’я

24.01.2017

20 січня 2017 року у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбулася зустріч ректора Леоніда Губерського з професором, лауреатом премії імені І. І. Мечникова Дмитром Янковським, доктором біологічних наук Тетяною Фалалеєвою, а також дослідниками ННЦ «Інститут біології та медицини» і виробничою компанією «О.Д. Пролісок».

У 2016 році ННЦ «Інститут біології» було перейменовано в ННЦ «Інститут біології та медицини», який віднедавна поповнився новими напрямками освітньої діяльності, серед яких з’явилися: дієтологія, лабораторна діагностика, біотехнологія та інші. На зустрічі Леонід Губерський зауважив, що метою створення ННЦ «Інститут біології та медицини» в першу чергу була не конкуренція із українськими медичними вузами, а ґрунтовна профільна підготовка вчених-медиків.

Окрім того, на зустрічі було обговорено результати співпраці Університету з Науково-виробничою компанією «О.Д. Пролісок», що випускає живі мультипробіотики сімейства «Симбітер», яку очолює учень академіка Петра Богача, професор Янковський Дмитро Станіславович. Фундаментальні дослідження, що проведені в Навчально-науковому центрі «Інститут біології та медицини» під керівництвом професора Людмили Іванівни Остапченко стали підґрунтям для масштабних доклінічних  досліджень із вивчення ролі мікрофлори у регуляції життєдіяльності організму.

Така співпраця стала важливою для Університету і його співробітників. Зокрема, було закуплено нове обладнання, яке на сьогодні використовується як науковцями, так і студентами на практичних заняттях; опубліковано наукові статті у провідних світових журналах, що цитуються в наукометричних базах (Scopus, Web of Science); співробітники КНУ неодноразово доповідали про наукові результати на міжнародних наукових конференціях і світових форумах. За матеріальної підтримки компанії було проведено ряд науково-практичних конференцій. Окрім того, було захищено 3 докторських і 8 кандидатських дисертацій, у яких була доведена перевага мультиштамних пробіотиків групи «Симбітер» над іншими пробіотиками, що широко представлені на ринку України. Загалом Університет став провідним в Україні у дослідженні ролі мікрофлори у життєдіяльності організму.

В цілому викладання медичних наук в університеті Святого Володимира було запроваджено спеціальною постановою «Про відкриття медичного курсу університету Св. Володимира» ще у 1840-му році. І нині відродження медичного напрямку, за словами ректора Леоніда Губерського, є відродженням того, що завжди було в структурі Університету.

 Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024