Новини

 

Міжнародний круглий стіл «На лінії розлому: як цінувати мир в час війни?»

08.12.2016

6 грудня 2016 року в залі засідання Вченої ради пройшов міжнародний круглий стіл «На лінії розлому: як цінувати мир в час війни?». Захід було організовано факультетом соціології університету, зокрема, кафедрою соціальних структур та соціальних відносин, спільно з Міжнародним благодійним фондом «Карітас».

Ключовою метою круглого столу стало вирішення низки головних проблем і стратегічних координат політики реінтеграції суспільства та осіб, які в умовах війни були вимушені виїхати зі Сходу країни. Подія тривала дві сесії. На першій – були заслухані чотири основні доповіді: директора Європейського інституту соціальних комунікацій (м. Одеса) О. Доброєра, який обґрунтував тезу цінності людини як фундаментального орієнтиру примирення; старшого єпископа, головуючого Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, голови ВСЦ ЄХБ В. Антонюка про необхідність переходу від настроїв і мови «ворожнечі» до мови примирення; наукового співробітника Інституту народознавства НАН України О. Іванкової-Стецюк, яка на підставі результатів емпіричних досліджень представила ціннісну структуру ВПО та громадянські механізми реінтеграції; завідувача кафедри соціальних структур та соціальних відносин факультету соціології КНУ О. Куценко спільно з науковим співробітником відділу моніторингових досліджень ДУ «Інститут економіки та прогнозування Національної академії наук України» І. Локтєвою на підставі результатів емпіричних досліджень наголосили на проявах соціальних нерівностей в соціальному становищі ВПО і надали базові рекомендації щодо розробки стратегії реінтеграції в Україні.

Під час другої сесії було визначено стратегії примирення суспільства та інтеграції ВПО.  В обговоренні взяли участь представники посольств ФРН та Австрії, Програми розвитку ООН в Україні, Міжнародної організації міграції, Світового Конгресу українців, міжнародних та українських благодійних, громадських та релігійних організацій і фондів, зокрема,  Карітас в США, Нідерландах, Краматорську, Харкові, Одесі.

Загалом до роботи круглого столу долучилося близько 50 учасників.

 

О.Д.Куценко,

д.с.н., проф. зав. кафедри соціальних структур та соціальних відносин

факультету соціології Київського національного університету  імені Тараса Шевченка

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024