Новини

 

Візит Посла Євросоюзу Катаріни Матернової до КНУ

17.04.2024

КНУ імені Тараса Шевченка відвідала з робочим ознайомчим візитом Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова. Голова Представництва ЄС взяла участь у міжнародному іміджевому проєкті «Шевченкове слово мовами світу».

 

Це перший візит до Університету Посла Євросоюзу, відколи у вересні 2023 року Катаріна Матернова очолила Представництво ЄС в Україні.

Під час зустрічі пані Посла та проректорки з науково-педагогічної роботи (міжнародне співробітництво) Ксенії Смирнової йшлося про поглиблення співпраці у контексті вступу України до Євросоюзу.

Ксенія Смирнова ознайомила високу гостю з науково-дослідною діяльністю КНУ, навчальними ресурсами й потужностями закладу. Проректорка особливо відзначила досвід та можливості Університету в підготовці висококваліфікованих фахівців у багатьох галузях, котрі працюють за напрямами євроінтеграції.

«Ми зосереджуємо нашу увагу на навчальних дисциплінах і освітніх програмах, спрямованих на підготовку фахівців, які наближатимуть Україну до стандартів Європейського Союзу, – сказала Ксенія Смирнова. – Спектр напрямів навчання широкий: від безпекової складової до інноваційної політики Європи. Уже сьогодні наші талановиті студенти проходять стажування у державних та громадянських інституціях, а завтра вони стануть основою майбутньої державницької еліти. Ми вбачаємо довгострокову місію нашого Університету в тому, щоб формувати нову генерацію управлінських кадрів, адже це є однією з умов для подальшої європейської інтеграції України».  

Проректорка розповіла про освітні й науково-дослідні грантові програми ЄС, у яких КНУ бере участь, та міжнародне співробітництво з університетами-партнерами.

Пані Посол зауважила, що Україна за останні роки виконала величезну роботу, аби інтегруватися до ЄС. Особливого схвалення заслуговує впровадження країною євроінтеграційних реформ за умов повномасштабної війни.

«Попереду тривалий переговорний процес і багато вимог, які будуть висуватися Євросоюзом і які потрібно буде виконувати. Але приєднання до ЄС варте цих зусиль. Я сама зі Словаччини, ми пройшли такий самий шлях. Усі ці важкі кроки вартують того, щоб стати членами Євроспілки», – переконана Катаріна Матернова.

Євродипломатка запевнила, що відкрита до продуктивного діалогу зі спільнотою Шевченкового університету, і відгукнулася на запрошення прочитати лекцію перед студентами КНУ.

Також пані Катаріна долучилася до міжнародного іміджевого проєкту «Шевченкове слово мовами світу», започаткованого з нагоди 210-річчя Кобзаря та 190-річчя заснування КНУ. Проєкт, задуманий як поетичний марафон декламування улюблених творів Тараса Шевченка, є формою культурно-освітньої дипломатії, яку активно здійснює КНУ.

Посол ЄС виконала поезію Тараса Шевченка в перекладі Любомира Фелдека – словацького поета, драматурга, перекладача й публіциста.

«Široký Dneper smutne kvíli» *, – кожен українець впізнає цей вірш з першого рядка. Бо у великій європейській родині Шевченкове слово єднає, якою б мовою воно не звучало.

 

Центр комунікацій

*«Реве та стогне Днiпр широкий»

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024