Новини

 

"Тримайтеся принципів, а не інтересів": Марк Фейгін та Микола Полозов зустрілися зі студентами КНУ

30.05.2016
Уперше на офіційних інформаційних ресурсах Університету анонс лекції Марка Фейгіна для студентів КНУ у рамках програми "Курс правничої майстерності " з'явився 17 травня – задовго до переможного 25.
А вже 27 травня університетська молодь мала можливість послухати адвокатів, які успішно закрили справу української льотчиці Надії Савченко.

гості.



Як це – бути адвокатом у авторитарній країні; особливості політичної адвокатури: коли публічність вагоміша за факти та свідків; доцільність/недоцільність політичної адвокатури в Україні; доля політичних в'язнів у Росії та як може вплинути на неї справа Савченко – про це та багато іншого розповіли російські юристи.

Політична адвокатура – ознака авторитарності. Це гібридна форма юриспруденції, що, за словами Миколи Полозова, «виходить за межі судового засідання для всебічного захисту довірителя». «Ми займаємося політичною адвокату для того, щоб її не було», – підсумував пан Фейгін.

Справа Савченко – унікальна, тому що сама Надія унікальна. За словами адвокатів, росіяни ніяк не могли змиритися з її таким сильним характером, «в той час як ми втомилися пояснювати, що для українців така поведінка жінки не є чимось незвичайним. Це, швидше, архетип». Залишається вірити, що ця екстраординарна ситуація, що привернула увагу всього світу, не буде одиничною, і всі українці повернуться на батьківщину. Проте, на думку російських адвокатів, зараз доцільно говорити про обмін українських полонених списками, адже «справа Савченко за даних обставин може більше і не спрацювати».

Не могли ні лектори, ні студенти не зачепити тему політичного майбутнього Надії Савченко. «Савченко як політик може відбутися, а може й ні. Все залежить від неї самої. У цьому й особливість демократичної держави», – прокоментували адвокати.

Більшу частину часу, відведеного на лекцію, присвятили формату питань-відповідей, адже відверта дискусія – найкращий спосіб дізнатися про реалії адвокатської діяльності. Проте час пролетів, а питання залишилися. А ще залишилося відчуття причетності до високого рівня майстерності.


Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024