Новини

 

«Національний фольклор – стратегічний ресурс державної безпеки»

24.05.2016
В Інституті філології КНУ імені Тараса Шевченка цими днями відбулося урочисте відкриття IX Всеукраїнських наукових фольклористичних читань, присвячених пам'яті професора Лідії Дунаєвської.

Із вітальним словом виступив директор ІФ Григорій Семенюк, який розповів про значний внесок видатного педагога та вченого Лідії Дунаєвської. Саме вона створила першу в Україні кафедру фольклористики, потужний навчальний осередок, що вже 24 роки готує спеціалістів, покликаних відроджувати національну культуру нашої держави.



На відкриття читань був запрошений і третій Президент України Віктор Ющенко. У своєму виступі Віктор Андрійович наголосив на тому, що сильна держава тримається на мові, національній культурі, пам'яті та церкві. "Спочатку заходить чуже слово, що несе чужу культуру. Потім – чужа церква, а згодом і чужий солдатський чобіт, що вже захищає насаджені мову та церкву". Складність, на думку третього Президента, полягає у тому, що протягом багатьох років велася потужна пропагандистська і виховна робота з боку російської держави, яка і сформувала в українців викривлене ставлення до своєї історії, культури та мови, – власне, з чим і треба боротися.

Ідеї екс-президента підтримав заступник міністра культури України Ростислав Карандєєв. Він зауважив: як тільки у керманичів нації буде чіткий план дій, тоді й можна робити революцію не тільки на Майдані, але й у свідомості кожного громадянина."У діяльності, яку проводить кафедра фольклористики та Інститут філології загалом, Міністерство культури у сьогоднішньому складі - перший союзник", – наголосив Ростислав Карандаєв.

Привітав учасників конференції та побажав плідної праці і проректор з науково-педагогічної роботи Володимир Бугров. У свою чергу завідувачка кафедри фольклористики ІФ Олена Івановська зазначила, що зараз люди почали шукати маркери, які б допомогли їм виявити "причетність до українства". Таким маркером є, перш за все, генетична пам'ять, яку має кожен українець усередині. Саме вона "рятувала наших дідів у «сибірах», в концтаборах, і сьогодні рятує наших захисників, бійців АТО".

Наукові фольклористичні читання триватимуть у формі круглих столів, майстер-класів та виставки-ярмарку виробів народних майстрів до 27 травня.

Ольга Семиляк
Фото - Валерій Попов

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024