Новини

 

"Свята Тереза Авільська: 500-та річниця з дня її народження"

10.12.2015
Історичний факультет КНУ імені Тараса Шевченка та Посольство Королівства Іспанія в Україні запрошує шанувальників іспанської історії та культури на виставку "Свята Тереза Авільська: 500-та річниця з дня її народження. Подорож її слідами; її література та її містика". Урочисте відкриття виставки відбудеться 11 грудня, о 17:00 у Актовій залі Головного (Червоного корпусу).





ТЕРÉЗА ÁВІЛЬСКА (ТЕРЕЗА ВІД ІСУСА)– одна з головних святих покровителів Іспанії, реформатор католицької церкви. До сьогоднішнього дня жоден поважний католицький трактат про молитву не обходить своєю увагою містичний досвід Терези з Áвіли, описаний у її творах. Тереза пройшла пішки 5600 км. всією Іспанією, ведучи перемовини про заснування нових громад, і заснувала 17 монастирів босих кармеліток, загальним принципом яких була строгість і простота.Тереза реформувала не лише свій Кармель, у якому була монахинею, а й взагалі багато в чому оновила дух Європи.

Свята Тереза також є однією із засновників сучасної іспанської літератури. Вона почала писати, коли їй виповнилося 50 років, але графологів вражає молода енергія, котру легко побачити по її почерку. Тереза є автором багатьох духовних пісень, вона писала прекрасні вірші. Автобіографія Терези Авільської посідає друге місце за кількістю перекладів на інші мови та перевидань серед усіх іспанських книг після «Дон Кіхота».






Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024