Новини

 

Перший крок до «Горизонту 2020»

21.03.2015
20 березня Україна офіційно приєдналася до нової рамкової програми ЄС у сфері досліджень та інновацій «Горизонт 2020». Підписання угоди відбулося сьогодні зранку у приміщенні Кабінету міністрів України. По цьому делегація ЄС на чолі з комісаром з досліджень, науки та інновацій Карлушом Моедашом відвідала Київський національний університет імені Тараса Шевченка, де було проведено конференцію за участі представників Міністерства освіти і науки України, провідних науковців та освітян.

Міністр освіти і науки України Сергій Квіт наголосив, що для нашої країни участь у програмі є надзвичайно важливою: адже українські науковці матимуть можливість користуватися спільними європейськими ресурсами, конкурувати з західними колегами і пропонувати власні дослідницькі програми. Пан Карлуш Моедаш, комісар ЄС з досліджень, науки та інновацій, зазначив, що день підписання даної угоди можна без перебільшення вважати історичним. «У непростий і непевний для себе час Україна знайшла сили зробити крок до європейського майбутнього, крок стратегічний і далекоглядний. Вільний розвиток прогресу та нових ідей іде пліч-о-пліч із миром та процвітанням нації. Для мене було честю поставити свій підпис під Угодою, і так само для мене є честю виступати перед спільнотою блискучих українських науковців».
— це Восьма рамкова ЄС з досліджень та інновацій і на даний момент найбільша багатонаціональна дослідницька програма в світі. Вона триватиме до 2020 року, і загальний бюджет її складає близько 80 млрд. євро. Україна, підписавши угоду, отримує доступ до всього спектру заходів, що фінансуються програмою. Науковці зможуть користуватися сучасними науковими ресурсами, електронними базами, разом із європейськими колегами конкурувати за гранти. Брати участь у «Горизонті» можна буде у якості представника університету чи дослідницького центру або ж представника малого чи середнього бізнесу. На участь у програмі Україна отримала від ЄС безпрецедентну 95-відсоткову знижку і річне відтермінування першого внеску.








































Прес-центр

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024