Новини

 

Для математиків перемагати стає традицією

22.04.2013

З 9 по 14 квітня 2013 р. команда студентів механіко-математичного факультету брала участь у XXIII Міжнародній щорічній студентській математичній олімпіаді імені Войтеха Ярніка, що проходила, як і завжди, у адміністративному центрі Мораво-Сілезького краю Чехії – місті Остраві. Організатором олімпіади є Остравський університет. Традиційно в ній окремо змагаються студенти молодших (1-2) та старших (3-6) курсів. Цьогорічна олімпіада зібрала 184 студенти (103 студенти молодших курсів та 81 студент старших курсів) з 41 університету 19 країн: Австрія (2), Болгарія, Велика Британія, Греція, Іспанія, Італія, Литва, Німеччина (4), Польща (8), Росія (4), Саудівська Аравія, Сербія, Словаччина (2), Словенія (2), Угорщина (2), Україна (2), Хорватія, Чехія (4), Швейцарія (2) (в дужках вказано кількість університетів-учасників з країни, якщо їх більше одного).
Представляти Україну й Київський університет на олімпіаду поїхали студенти механіко-математичного факультету Євген Македонський (2 курс магістратури), Віталій Сенін (4 курс) та Максим Чорний (3 курс). Результати виступу виявилися досить успішними. Є.Македонський показав 5-10-й результат, отримав диплом першого ступеня і був нагороджений на урочистій церемонії закриття олімпіади однією з 10 головних нагород олімпіади серед старших курсів (зазвичай головних нагород п’ять). Нагадаємо, що досягати найвищих результатів на цій олімпіаді Євгену вдається вже вдруге – минулого року він був 1-2-й серед старших курсів. Він також вже має досвід роботи в журі студентських олімпіад – цього року він допомагав з перевіркою робіт на олімпіаді імені Патнема в Україні та Відкритій олімпіаді механіко-математичного факультету. В.Сенін та М.Чорний отримали дипломи другого ступеня (16-18-й та 22-26-й результати відповідно). Також Україну представляв на чеській олімпіаді студент Одеського університету Олександр Титченко, який отримав диплом першого ступеня (13-й результат).
Традиційно на олімпіаді імені Войтеха Ярніка голову журі обирають шляхом голосування члени журі (керівники команд) з-поміж себе і ним не може бути представник Остравського університету. Попередні три роки журі очолював відомий фахівець у сфері математичних олімпіад, керівник команди Будапештського університету Ґеза Кьош. Цього року головою журі було обрано керівника команди Київського університету – асистента кафедри математичного аналізу Д.Ю.Мітіна.
Наступного року олімпіада пройде 4 квітня 2014 р.




Фото 1 – засідання журі, починається голосування з відбору задач





Фото 2 – В.Сенін під час олімпіади




Фото 3 – М.Чорний під час олімпіади




Фото 4 – Є.Македонський під час олімпіади




Фото 5 – вручення нагороди Є.Македонському під час закриття олімпіади




Фото 6 – зверху зліва направо: Д.Ю.Мітін, голова оргкомітету Ярослав Ганчл (Остравський університет), В.Сенін, М.Чорний, знизу Є.Македонський


Прес-центр
Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024