Новини

 

Проблеми університетських музеїв

02.03.2012
1 березня 2012 р. в Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» відбувся одноденний всеукраїнський Семінар з музейного менеджменту “Розширення кола відвідувачів музеїв ”. Захід було організовано Європейською культурною фундацією, Програмою обміну менеджерів культури «Тандем», Українським центром розвитку музейної справи. Спікером виступила – Лія Віттінгем (Лондон), директор «Кеттл Партнершіп»(Kettle Partnership), британської громадської компанії, яка допомагає мистецьким і культурним організаціям шляхом проведення досліджень випрацьовувати стратегії розвитку через нові методики, нове мислення з застосуванням на практиці знань і досвіду, розвитку міжнародного співробітництва.
Лія має досвід роботи в органах державної влади, громадських організаціях, і як волонтер у культурному секторі. Донедавна вона працювала в Британському кінематографічному інституті над масштабним проектом громадського залучення до кінематографічної спадщини. Нині Лія разом із Культурною групою «Виставковий шлях», що базується в Природничому музеї в Лондоні, працює над проектом «Суперсонік», а також над крос-маркетинговим проектом із розвитку аудиторій для бібліотек і культурних організацій у Брікстоні (південний Лондон).
Семінар було присвячено проблемі методів та підходів до аналізу інформації про відвідувачів музеїв і налагодження тривалих відносини з ними, вибудовування потужної платформу для захисту і розвитку музеїв, створення інтерактивних програм і залучення альтернативних джерел фінансування.
Університетські музеї на семінарі були представлені співробітниками Музею природи Харківського національного університету імені Каразіна, Державного політехнічного музею НТУУ «КПІ» та Астрономічного музею Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Крім теоретичної частини семінар складався з практичних занять в групах, де обговорювались питання розвитку музейної справи в українських реаліях. Зокрема, було підняте питання і про проблему українських університетських музеїв, які маючи широке коло відвідувачів, унікальні наукові колекції, високоосвічений персонал на правах волонтерів часто повністю позбавлені фінансування, прав, достойних приміщень і практично працюють на голому ентузіазмі, вивчаючи історію науки на регіональному рівні, популяризуючи наукові галузі і освітні заклади серед суспільства.
Лілія Казанцева,
Астрономічний музей при АО КНУ




Прес-центр
Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024