Новини

 

Відкритий семінар німецької шевченкознавиці

29.11.2011
29 листопада 2011 року в Інституті філології КНУ імені Тараса Шевченка відбувся відкритий семінар д-ра Єнні Альварт на тему «Тарас Шевченко та історична пам’ять в Україні».
Представляючи німецьку дослідницю, завідувач кафедри історії української літератури і шевченкознавства Інституту філології Людимила Задорожна зазначила, що наукові здобутки Єнні Альварт – унікальні, оскільки немає інших шевченкознавців які б проводили таку масштабну роботу не на теренах України. Підкреслив глибину шевченкознавчого мислення Єнні Альварт й начальник Управління міжнародних зв’язків КНУ імені Тараса Шевченка Олександр Іванов та нагадав студентам про те, що пані Альварт є співробітником Університету Ляйпцига з яким КНУ співпрацює вже багато років.
Єнні Альварт перш ніж перейти до теми семінару, що відбувся в межах циклу публічних доповідей з української історії, покликаних представити сучасні наукові підходи до її актуальних питань, подякувала працівникам кафедри історії української літератури і шевченкознавства за сприяння в її дослідженнях. За її словами, сьогодні в Україні існує чимало уявлень про Тараса Шевченка. «Я вивчала не творчість письменника, не його біографію, а яка рецепція Тараса Шевченка в сучасній культурі», - зазначила Єнні Альварт.
Мета семінару – з’ясувати не те, яким був «справжній» Шевченко, а те, чому ставлення до нього відрізняються. Учасники семінару на основі текстів двох відомих авторів - Івана Дзюби та Юрія Андруховича, обговорили протилежні думки про Тараса Шевченка. Було представлено різноманітні академічні прочитання Шевченка і публічні дискусії навколо його особи.
Організовано семінар Німецькою службою обмінів, Представництвом Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні, Посольством Федеративної Республіки Німеччина в Україні за підтримки за підтримки Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

























фото Юрія Тивончука/ПРЕС-ЦЕНТР КНУ

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024