Новини

 

«Герої не вмирають…» серед проєктів-учасників симпозіуму «Найбільш документована війна»

06.06.2023

 

Віртуальний меморіал пам’яті полеглих шевченківців «Герої не вмирають…» був представлений під час симпозіуму «Найбільш документована війна», що відбувся 1-3 червня 2023 року у Львові.

 

Симпозіум «Найбільш документована війна» мав на меті розглянути потребу формування довготривалої сталої інфраструктури збору, збереження, доступу та використання матеріалів війни, що від початку повномасштабного вторгнення росії були задокументовані низкою інституційних, колективних й індивідуальних ініціатив всередині країни та за її межами. 

Захід об’єднав понад сотню українських та іноземних представників різноманітних ініціатив із документування злочинів росії та їх наслідків, щоб знайти відповіді на питання про те, що далі відбуватиметься з матеріалами найбільш документованої війни.

КНУ імені Тараса Шевченка на симпозіумі представили завідувачка кафедри архівознавства та спеціальних галузей історичної науки історичного факультету, головна редакторка журналу «Архіви України» Марина Палієнко й журналістка Центру комунікацій, кураторка проєкту Віртуальний меморіал пам’яті полеглих шевченківців «Герої не вмирають…» Тетяна Василик.

Марина Палієнко розповіла про наукові дослідження заходів та ініціатив, пов'язаних зі збереженням архівних зібрань під час війни, в порівняльному контексті українського та зарубіжного досвіду, про діяльність архівістів з ініціативного документування та створення документальних колекцій, які відображають події російсько-української війни. Підкреслила важливість відображення у наукових і документальних публікаціях проблем збереження архівів під час війни, пам'яті про війну, створення інформаційних ресурсів, присвячених документуванню її історії та перебігу.

Тетяна Василик представила започаткований у КНУ імені Тараса Шевченка Віртуальний меморіал пам’яті полеглих шевченківців «Герої не вмирають…». Розповіла про задум та концепцію проєкту, зауваживши, що зібрані матеріали Віртуального меморіалу стануть невід’ємною складовою історичної пам’яті про національний спротив представників університетської спільноти та їхній внесок у боротьбу за незалежність та територіальну цілісність нашої держави. Журналістка Центру комунікацій також взяла участь у тренінгу психологині Дани Яковенко «Психологічні аспекти документування війни», що відбувся в рамках симпозіуму.

Учасники та учасниці симпозіуму обговорили важливі питання:

  •  «Що робитимемо далі з матеріалами найбільш документованої війни»;
  • «Свідчення про себе. Мотивації, стратегії, виклики при документуванні «тут і тепер»;
  • «Множинність досвідів та етика документування травми і небезпеки»;
  • «Побачити війну. Видиме, візуалізоване, непримітне»;
  • «З якими доказами можлива справедливість? Права людини та фіксування злочинів»;
  • «Як архіви про руйнування перетворити в ресурс для відбудови»;
  • «Війна як спадщина»;
  • «Що ми зможемо розповісти про війну, коли вона стане минулим»;
  • «Етичне документування та стале збереження архівів про війну. На шляху до створення білої книги»;
  • «Неочікувані наслідки документування свідчень катастрофи»;
  • «Документування злочинів під час війни – організаційно-правові аспекти»;
  • «Ресурсна стійкість та фінансування в документуванні війни»;
  • «Цифровізація у музейних зібраннях».

Організували симпозіум «Найбільш документована війна» Центр міської історії (Львів), Центр урядування та культури в Європі Університету Санкт-Галлена (Швейцарія), Віденський Інститут гуманітарних наук (Австрія).

 

Фото: Богдан Ємець, Центр міської історії

 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024