Новини

 

«Нетипові» освітні програми – вихід за межі стандарту: панельні дискусії в КНУ

25.05.2023

Про пошуки нової освітньої парадигми йшлося під час панельних дискусій, що відбулися 25 травня 2023 року за спільної ініціативи КНУ імені Тараса Шевченка та Державної служби якості освіти України.

 

У межах панельних дискусій «Освітні програми “нетипові” і типові: забезпечення якісної сучасної освіти України» та «Реалізація освітніх “нетипових” програм» в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбулося обговорення теми за участі наукової та педагогічної спільноти, представників органів влади.

Створення «нетипових» освітніх програм є, по суті, реалізацією права шкіл на академічну автономію. Адже такі програми дають можливість враховувати специфіку, педагогічний потенціал, запити учнів конкретного навчального закладу.

«Школи отримали вибір, як організувати освітній процес: продовжувати працювати за типовою освітньою програмою або ж заявити про свою унікальність і розробити власну освітню програму, щоб відгукнутися на запит кожного свого учня, його батьків, учителя і своєї громади загалом. Така «децентралізація» в освіті дійсно сприятиме позитивним змінам. Ми говоримо про майбутній образ нашої школи», – зазначив Руслан Гурак, голова Державної служби якості освіти.

Ректор КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Бугров наголосив на тому, чому проблематика дискусії є цікавою для Університету. Впровадження «нетипових» освітніх програм передбачає оновлення змісту освіти завдяки застосуванню інноваційних педагогічних технологій, відтак компетентності учнів формуватимуться на рівні вищому, ніж визначає державний стандарт.

«Вихід із середньої школи і вхід у вищу школу – це процес системний. І ми, як освітньо-науковий заклад, зацікавлені в тому, щоб наші абітурієнти були здатні освоювати освітню траєкторію Університету», – сказав ректор.

Директорка департаменту акредитації та моніторингу ДСЯО Неля Величко презентувала методичні рекомендації «Розробляємо освітню програму». За її словами, попри те, що законодавство надає свободу у виборі видів і форм здобуття освіти, вимоги до «нетипових» освітніх програм чітко регламентовані. Такі програми повинні забезпечувати обов’язкові результати навчання, а також містити всі структурні складові освітньої програми. 

Під час панельних дискусій з промовами виступили Андрій Сташків, заступник Міністра освіти і науки України; Арі Покка, генеральний директор Фінського інституту освіти, експрезидент Міжнародної асоціації директорів шкіл; учасники та гості заходу.

Генеруючи ідею створення «нетипових» освітніх програм, ініціатори обговорення запрошують до співпраці педагогів та педагогічні колективи закладів освіти, наукових і науково-педагогічних працівників, які можуть бути їх авторами.

 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024