Новини

 

Внесок у дружбу: візит першого Посла Республіки Ірландія в Україні до Університету

24.05.2023

 

Університет з офіційним візитом відвідала Надзвичайний та Повноважний Посол Ірландії в Україні Тереса Мартіна Ґілі. Після зустрічі з ректором КНУ імені Тараса Шевченка Володимиром Бугровим пані Посол провела лекцію для студентів.

 

Під час зустрічі, що відбулася 24 травня, були обговорені питання двостороннього співробітництва в галузях освіти, науки та культури.

Пані Тереса Мартіна Ґілі запевнила, що Ірландія цілковито підтримує український народ у його боротьбі проти вторгнення росії й виступає за якнайшвидший вступ України до Європейського Союзу.

Ректор КНУ Володимир Бугров подякував Республіці Ірландія в особі Надзвичайного та Повноважного Посла за солідарність і відкритість до проблем українців, зокрема українського студентства. Так, викладачі, науковці, студенти КНУ мають можливість навчатися в ірландських закладах освіти за програмами академічної мобільності, брати участь у наукових конференціях, симпозіумах і конкурсах.

Сторони обговорили перспективу розвитку двосторонніх відносин і напрями подальшого співробітництва.

У рамках візиту до КНУ імені Тараса Шевченка пані Тереса Мартіна Ґілі прочитала лекцію для студентів Університету на тему «Ірландія в ЄС – історія 50 років».

Основна теза виступу – позитивний досвід Ірландії щодо членства в ЄС. За пів століття Ірландія з небагатої аграрної країни багато в чому завдяки Євроспілці перетворилася на одну з найзаможніших держав у світі. У підготовці до вступу іноді доводилося ухвалювати важкі й непопулярні рішення, але винагородою за це стали потужні економічні та соціальні перетворення. Пані Посол запевнила, що її країна готова супроводжувати Україну тим шляхом, який Ірландія пройшла п’ятдесят років тому.

За словами пані Тереси Мартіни Ґілі, ірландці з власної історії знають, наскільки важливою є державність, і як ніхто розуміють прагнення українців вибороти суверенітет і територіальну цілісність.

Пані Посол висловила сподівання, що Україна матиме повноправне членство в ЄС, навіть більше – зможе багато чого запропонувати Європі та світові. Свій виступ Тереса Мартіна Ґілі завершила гаслом: «Слава Україні!».

Після лекції відбулася жвава дискусія у формі «запитання – відповідь». Пані Посол щиро й зацікавлено спілкувалася зі студентами.

 

Довідково:

Тереса Мартіна Ґілі – перший постійний посол Ірландії в Україні, відколи у 2021 року було відкрито посольство РІ. Від початку війни й донині вона перебуває на своїй посаді, репрезентуючи дружню позицію своєї країни. Пані Тереса Мартіна Ґілі є бакалавром мистецтв і магістром філософії з географії та історії. Зараз завершує підготовку на ступінь магістра з управління ризиками та системними змінами на факультеті психології Трініті-коледжу Дубліна.

В умовах повномасштабної російсько-української війни Ірландія дотримується позиції рішучої і послідовної підтримки України, зокрема щодо фінансової та гуманітарної допомоги, прихистку українських біженців тощо.

 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024