Новини

 

Університет відвідала пані Міністр культури та медіа Республіки Хорватія

17.03.2023

Під час офіційного візиту до України 16 березня 2023 року до Київського національного університету імені Тараса Шевченка завітала пані Міністр культури та медіа Республіки Хорватія Ніна Обулєн Коржинек.

Делегація, до якої також входили директор Управління з охорони культурної спадщини Томіслав Петрінец, директорка Управління міжнародного культурного співробітництва та європейських справ Аня Єлавич та пані посол Республіки Хорватія в Україні Аніца Джамич, відвідала ННІ філології, зокрема, Центр хорватської мови та культури, що був створений у 2021 році за сприяння хорватської сторони.

Зустрічали високоповажних гостей ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Бугров, директор ННІ філології Григорій Семенюк, представники кафедри слов'янської філології на чолі з Оленою Дзюбою-Погребняк.

Під час зустрічі Володимир Бугров розповів хорватським гостям про жовтень 2022 року: «Сьогодні ми зустрілися у відремонтованій авдиторії Центру хорватської мови та культури, яка 10 жовтня 2022 року, як й інші авдиторії ННІ філології, була пошкоджена внаслідок ракетного обстрілу середмістя Києва. Пригадую біль того дня. Вибиті вікна, скрізь скло та уламки... Разом із дирекцією Інституту ми зробили все, щоб відновити корпус. Із початку війни ми не припиняли працювати, хоч і живемо з болем утрат: понад 60 наших студентів, викладачів та випускників загинули в цій війні. Ми дякуємо, що ви співчуваєте нам і розділяєте наш біль. Дякуємо всьому хорватському народові за підтримку в такий важкий час». 

«Люди в Хорватії, думають про Україну, ми пам'ятаємо, що саме ваша країна перша визнала нашу незалежність. Ми цінуємо це. Тому зараз, у час війни, намагаємося підтримувати українців. Співчуваю вашим втратам і бажаю попри біль вірити в краще. Приємно, що навіть в такі непрості часи, ви плекаєте нашу мову і культуру, розвиваєте українсько-хорватську дружбу. Ми продовжимо й надалі тримати зв'язок із кафедрою слов'янської філології, сприяючи стажуванню викладачів і мовній практиці ваших студентів», – зазначила пані Міністр Ніна Обулєн Коржинек.

Під час зустрічі слово також взяла Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Хорватія в Україні Аніца Джамич: «Ми з вами і в радості, коли у 2021 році відкривали цей прекрасний осередок хорватської мови та культури в Навчально-науковому інституті філології, і в горі, коли в Україні йде війна. Слава Україні! Героям Слава». 

Після її слів присутні хвилиною мовчання вшанували загиблих українських воїнів.

Наприкінці дипломатичної зустрічі сторони обмінялися символічними подарунками. 

 

За інформацією Відділу зв’язків з громадськістю ННІ філології

Фото Сергія Терещенка та Тетяни Василик

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024