Новини

 

Співпраця з Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради з прав людини

29.09.2022

Ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Бугров та Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець підписали Меморандум про співпрацю з метою координації зусиль у сфері розроблення та впровадження науково обґрунтованих механізмів забезпечення та захисту прав і свобод людини й громадянина 29 вересня 2022 року.

 

У церемонії підписання також взяли участь проректорка з науково-педагогічної роботи КНУ Олена Добржанська, директорка ННІ права Оксана Васильченко та її заступники Наталія Мельничук і Євген Герасименко.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради з прав людини представляли: керівник Секретаріату Роман Романюк, представниця Уповноваженого з соціальних та економічних прав Олена Колобродова, директорка Департаменту моніторингу додержання соціальних та економічних прав Світлана Глущенко, начальниця Управління інформаційної політики та комунікацій Олександра Дворецька, начальниця Управління забезпечення діяльності Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Тетяна Шагайденко.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець зауважив: «Для мене – це перше підписання меморандуму від початку призначення на посаду. Під час спілкування з ректором університету Володимиром Бугровим переконався у важливості підписання цього документа, і я впевнений, що наша спільна робота з одним з найпотужніших університетів буде успішною та плідною».

Ректор  КНУ Володимир Бугров зазначив, що співпрацювати з Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради з прав людини – честь для Шевченкового університету. Тож і ННІ права, і всі інші наукові та навчальні підрозділи Університету будуть залучені до співпраці, адже робота у сфері захисту прав і свобод людини й громадянина є надзвичайно важливою особливо тоді, коли наша країна протистоїть повномасштабному вторгненню агресора.

Згідно з Меморандумом, сторони співпрацюватимуть за такими напрямами: 

  • взаємодія в процесі проведення наукових досліджень, спрямованих на удосконалення нормативно-правового регулювання у сфері реалізації та захисту прав і свобод людини й громадянина;
  • узгодження позицій сторін при розробці науково обґрунтованих пропозицій і рекомендацій до проєктів законів та інших нормативно-правових актів, державних програм і планів дій, ратифікації міжнародних договорів щодо прав і свобод людини й громадянина;
  • взаємодія в процесі розроблення, реалізації й удосконалення освітніх програм (навчальних дисциплін) щодо прав і свобод людини й громадянина;
  • організація спільних заходів, спрямованих на підвищення рівня правової поінформованості громадян щодо захисту своїх прав, зокрема, конференцій, семінарів, круглих столів, зустрічей та інших заходів;
  • взаємодія з громадськими організаціями з метою обговорення проблем реалізації та захисту прав людини та можливих шляхів їхнього вирішення;
  • розроблення та реалізація спільних проєктів та / або програм, спрямованих на посилення гарантій прав і свобод людини;
  • залучення фахівців Університету до підготовки щорічної та спеціальних доповідей Уповноваженого;
  • організація практики студентів Університету в Секретаріаті Уповноваженого;
  • оперативне розміщення інформації, зміст якої може становити спільний інтерес, на вебсайтах http://www.ombudsman.gov.ua та http://www.knu.ua.

Проректорка КНУ Олена Добржанська підкреслила, що до підписаного Меморандуму додано також і план заходів щодо забезпечення виконання Меморандуму про співпрацю між Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та Київським національним університетом імені Тараса Шевченка на період з 01.10.2022 по 31.12.2025. За словами проректорки, деякі з них – обов’язкові до виконання вже в цьому році.

 

Варто зауважити, що підписанню Меморандуму передував візит керівника Секретаріату Уповноваженого Романа Романюка до КНУ. Під час зустрічі  було сформовано робочу групу, яка в короткі терміни розробила зазначений план заходів.

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024