Новини

 

Університет отримав дефібрилятори та сучасні набори домедичної допомоги

28.09.2022

Збори відповідальних від структурних підрозділів за надання домедичної допомоги відбулися 28 вересня 2022 року в Головному корпусі КНУ імені Тараса Шевченка.

 

Зустріч проводила проректорка зі зв’язків з громадськістю Олена Добржанська. Олена Леонідівна повідомила, що Університет отримав 2 дефібрилятори та 50 сучасних наборів домедичної допомоги від німецького благодійного фонду OPEN e.V. А наші партнери, благодійна організація «Герць», частина засновників якої є випускниками КНУ, допомогли з доукомплектацією необхідними новітніми засобами. Один дефібрилятор найближчими днями буде розміщено у холі Головного корпусу Університету, інший – передано на користування до Студмістечка. Представники структурних підрозділів отримали набори домедичної допомоги, у комплектуванні яких: турнікети, ізраїльські кровоспинні бандажі, еластичні бинти, ножиці, ножик для розрізання одягу потерпілого, термоковдри, рукавички та інші засоби індивідуального захисту. Також разом із аптечками видали ноші з якісної тканини, розраховані на 120 кг ваги.

«Університет – це свідома спільнота, ми реагуємо на виклики та навчимо нашу команду так, аби ви могли дати людині шанс врятувати життя. Для цього не потрібно мати медичну освіту, базові речі може зробити кожен. Ми нікого не лікуємо, а стабілізуємо стан людини, наскільки це можливо, та очікуємо на фахівців. Такі речі як, наприклад, кровоспинний турнікет, нині має бути в кожного з нас. Будемо поширювати культуру надання домедичної допомоги», – наголосила Олена Добржанська.

На короткому тренінгу з домедичної допомоги Олена Добржанська продемонструвала, як працювати з дефібрилятором та навчатися робити серцево-легеневу реанімацію на манекені. Пані Олена зауважила, що інструкція до отриманих дефібриляторів розрахована на те, що його візьмуть до рук люди, які не вміють ним користуватися. Усі необхідні дії послідовно описані в ілюстраціях і схемах. До того ж такий автоматичний дефібрилятор сам сканує стан людини: якщо вона не потребує розряду, його не можна буде виконати.

Олена Леонідівна також повідомила, що ННЦ «Інститут біології та медицини» спільно з Університетською клінікою розробили й затвердили навчальну програму з домедичної допомоги, яку студенти можуть проходити факультативно. Пані Олена зауважила, що саме в ННЦ є потужна база симуляторів і тренажерів, які знадобляться учням для проходження такого курсу. Також у співпраці з Інститутом післядипломної освіти розроблені короткі та довгі тренінги для співробітників Університету з отриманням сертифікату після проходження.

Проректорка закликала долучатися до такої важливої освітньої місії та ділитися своїми думками й враженнями. «Для нас важливий зворотній зв’язок від вас. Чого потрібно навчити, яких вмінь і навичок бракує», – підсумувала Олена Добржанська.

Знання ніколи не бувають зайвими. І навіть коли ми хочемо, щоб знання із домедичної допомоги нам ніколи не пригодилися.

 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024