Новини

 

КНУ налагоджує співпрацю з Рурським університетом Бохума

02.08.2022

Київський національний університет імені Тараса Шевченка став першим українським університетом-партнером для Рурського університету Бохума за його майже 60-річну історію. Угоду про співпрацю 1 серпня 2022 року у форматі відеоконференції підписали ректор КНУ Володимир Бугров та ректор RUB Мартін Пауль.

Договір дає можливість студентам Шевченкового університету навчатися за програмою академічної мобільності в університеті-партнері, зокрема розширити свої знання під час лекцій та набути нових практичних умінь під час лабораторних занять. Це є надзвичайно важливим як в умовах пандемії ковід-19, так і в ситуації, яка склалася в Україні внаслідок російської агресії.

Підписання угоди співпало з відкриттям літньої школи «Навчання та дослідження в Рурській області» у рамках проєкту University Alliance Ruhr (UA Ruhr), що здійснюється трьома університетами Рурського регіону Німеччини – Рурським університетом Бохума, Технічним університетом Дортмунда та Університетом Дуйсбурга-Ессена. У роботі Школи беруть участь 30 студентів з 5 українських університетів, у тому числі 11 студентів КНУ імені Тараса Шевченка. Протягом 9 днів вони візьмуть участь у семінарах та майстеркласах з германської філології й журналістики та методів їхнього викладання. Перебування для студентів та їхніх керівників організовано Міжнародним офісом RUB та Відділом зв'язків Східної Європи/Центральної Азії UA Ruhr під керівництвом Олени Реш.

Дружба між нашими університетами має вже свої результати. Так, у липні, у ході візиту делегації КНУ до університетів Нідерландів та Німеччини, під час зустрічі з керівництвом RUB, ректору Володимиру Бугрову було передано два нових дефібрилятори для потреб нашого Університету.

Співпраця між КНУ та RUB також реалізується і у проєкті DigiLabStar (Digital Laboratories for Students at risk). Програма фінансується Німецькою службою академічних обмінів (DAAD) у розмірі близько 143 000 євро.

Цей проєкт створено задля допомоги українським університетам подолати наслідки повномасштабного вторгнення росії на територію України. Він надасть можливість українським студентам природничих спеціальностей проходити лабораторну навчальну практику. У ході програми DigiLabStar будуть впроваджені різноманітні лабораторні стажування, починаючи від віртуальної підготовки, підтримки та супроводу коротких стажувань до повністю віртуальних досліджень.

Проєкт спрямований на створення відеоматеріалів, які базуються на українських навчальних програмах з медицини, біології, хімії та фізики. Таким чином студенти з України матимуть можливість отримувати додаткові кредити за навчання, навіть якщо вони не можуть пройти лабораторну практику в своєму університеті.

20 студентів КНУ будуть залучені до розробки концепції та виробництва навчального контенту та будуть гостями в RUB з вересня по листопад 2022 року. За цей час вони пройдуть стажування в різних лабораторіях і розроблять курси стажування, які відповідають навчальній програмі нашого Університету. Студентів супроводжуватимуть науковці RUB та КНУ. У рамках фінансування DAAD студенти отримають стипендію на проживання та витрати на проїзд.

Координацію проєкту в Бохумі здійснює доцентка ННЦ "Інститут біології та медицини" КНУ Ірина Компанець, яка наразі перебуває в Німеччині в зв'язку з війною. Вона проводить комунікацію між кафедрами університетів та забезпечує мовну, інституційну та культурну інтеграцію українських студентів. З німецької сторони супроводом проєкту займається докторка Стефані Хаймгартнер з Центру наукової дидактики RUB.

 

За інформацією Рурського університету Бохума

та проректорки з міжнародного співробітництва КНУ Ксенії Смирнової

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024