Новини

 

«Інноваційний університет та лідерство. Фаза VI: Моделі академічної автономії та університет в системі освіти впродовж життя»

24.06.2022

Міжнародний благодійний Фонд «Міжнародний фонд досліджень освітньої політики» та Спілка ректорів закладів вищої освіти України запрошують представників академічних спільнот взяти участь у проєкті «Інноваційний університет та лідерство. Фаза VI: Моделі академічної автономії та університет в системі освіти впродовж життя». 

Проєкт реалізовується з 2014 року.

 

Проєкт відбувається за підтримки: Міністерства освіти i науки Республіки Польща, Міністерства освіти i науки України та під почесним патронатом Фундації польських ректорів — Iнституту суспільства знань.  

Співорганізатори: 

  • з польського боку – Варшавський університет, Ягелонський університет, Фундація Artes Liberales;
  • з українського боку – Міжнародний благодійний Фонд «Міжнародний фонд досліджень освітньої політики», Спілка ректорів вищих навчальних закладів України.

Головна ідея проєкту

Ідентифікація потенційних лідерів змін в українських університетах, які зймають позиції керівників академічних та управлінських підрозділів, науково-педагогічного персоналу та готові вже невдовзі взяти на себе відповідальність за модернізацію української вищої школи. Саме для цих людей буде забезпечено високоякісний тренінг з особливостей реалізації академічної автономії в умовах сучасної європейської вищої школи, вивчення польського досвіду побудови програм розвитку університетів в системі life long leaning, допомоги у створенні персональної мережі корисних та перспективних контактів, реалізації інноваційних мікропроєктів у своїх ЗВО та університетських центрах, долучення до спільноти учасників проєкту. 

Мета

Підготовка двох гpyп академічних лідерів, що мають бажання та здатні сприяти впроваджуванню в практики української вищої школи сучасних моделей академічної автономії (група К: 9 жовтня — 5 листопада 2022 р.), орієнтовані на вивчення польського досвіду побудови програм розвитку університетів в системі life long leaning (група L: 6 листопада – 3 грудня 2022 р.) i передбачає інтенсивне тренінгове навчання в Україні та Польщі, підготовку й реалізацію відповідних індивідуальних мікропроєктів.

Схема реалізації проєкту

На попередньому етапі Всеукраїнський конкурс претендентів на участь у проєкті (конкурсна комісія включає співорганізаторів проєкту з Польщі та України).

На першому етапі (в Польщі – Варшава та Краків) тренінг (2 тижні) з проблематики відповідних модулів, а по його завершенню – серія консультацій та індивідуалізованих зустрічей (2 тижні) з представниками академічного менеджменту, викладацького персоналу, органів державного та комунального управління, наукових установ, фондів, недержавних організацій, мас- та соціальних медіа та іншими стейкхолдерами в рамках  проблематики модулів.

На другому етапі (в Україні) учасники проєкту за допомогою польських та українських консультантів готують мікропроєкти (як індивідуальні, так i групові) з удосконалення роботи своїх університетів, академічних центрів, a6o, навіть, всієї системи вищої освіти України в обраних напрямах.

Підсумком проєкту стане презентація підготовлених мікропроєктів та ïxня пропозиція Міністерству освіти i науки України, Спілці ректорів ЗВО, власним університетам на підсумковій конференції в червні-липні 2023 р. (з прикладами презентацій попередніх фаз можна познайомитися на сайті Міжнародного благодійного Фонду «Міжнародний фонд досліджень освітньої політики» (http://www.edupolicy.org.ua/_dx/ ).

Заявка має містити: 

  • CV кандидата українською та англійською мовами (з обов’язковим зазначенням своїх службових та особистих електронних адрес та телефонів).
  • Мотиваційний лист (з визначенням групи, на участь в якій претендує кандидат, та напряму майбутнього мікропроєкту).
  • Рекомендаційний лист / листи (скан) та інформацію про осіб або особу, що рекомендують кандидата (прізвище, ім‘я, по-батькові, місце роботи та посада, електронна адреса та контактний телефон, дані інституції / ЗВО, що рекомендую кандидата). 
  • Відомості про наявність біометричного закордонного паспорта або наявність дійсної на період участі у відповідній гpyпi шенгенської чи польської національної візи (відібраним учасникам, у яких відсутня ця умова, буде надано допомогу в оформленні віз).

 Претенденти на участь в обох rpyпax мають до 20 липня 2022 року (до 18.00) надіслати заявки на участь в проєкті електронною поштою на адресу Міжнародного благодійного Фонду «Міжнародний фонд досліджень освітньої політики» (електронна адреса: ifepr2022@gmail.com ). Оскільки вся документація претендентів подається лише в електронній формі, вона мас бути належної якості, що виключає копіювання за допомогою мобільних телефонів. 

Відбір учасників проєкту буде здійснено на конкурсній основі організаторами проєкту з української та польської сторін.

 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024