Новини

 

У КНУ вшанували захисників і захисниць

13.10.2021

Напередодні відзначення Дня захисників і захисниць України, вшановуючи мужність їхнього бойового подвигу, Київський національний університет імені Тараса Шевченка провів низку урочистих заходів.

 

На щоглі перед Головним корпусом Шевченкового університету на честь Захисників та Захисниць України усіх поколінь підняли синьо-жовтий стяг. В урочистій церемонії підняття прапора взяли участь ректор Володимир Бугров, проректори Андрій Гожик, Олена Добржанська, Ксенія Смирнова, Ольга Білявська, керівники факультетів та інститутів, працівники й студенти Університету.

Звертаючись до учасників урочистості, Володимир Бугров наголосив: «Ми сьогодні вітаємо всіх: військових, волонтерів, добровольців, хто з гордістю несе високе ім’я Захисника і Захисниці Вітчизни. Ми схиляємо голови перед тими, хто заради Батьківщини не пошкодував найціннішого – свого життя. Це свято всіх тих, хто любить і береже Україну. Слава героям!».

До підняття прапора приєдналася делегація КНУ, яка вшановувала пам’ять загиблих за Україну Захисників і Захисниць у новітній російсько-українській війні покладанням квітів до Стіни пам’яті полеглих. У заході взяли участь працівники, які в період після 2014 року захищали Україну, представники Ради ветеранів Університету, курсанти ВІКНУ, голова Студпарламенту КНУ Максим Курка, працівники й студенти Університету.

Цьогорічна традиція вшановувати пам’ять наших захисників і захисниць покладанням квітів до Стіни пам’яті полеглих за Україну біля Михайлівського Золотоверхого монастиря є досить новою. Подібний формат зініційовано бойовими побратимами загиблого Героя України, студента-японіста Інституту філології КНУ Святослава Горбенка.

Як зауважили учасники урочистого покладання, «треба пам’яти цих людей, щоб їхня смерть не була марною. Кожному з нас варто щодня боронити Україну: не тільки на Сході вона потребує захисту, а й тут, у тилу». Голова Студпарламенту КНУ Максим Курка запевнив, що молодь Шевченкового університету усвідомлює, якою важкою ціною заплачено за право кожного українця залишатися вільним.

Урочистості Університету завершив святковий концерт, який відкрили нагородженням учасників війни на Сході – співробітників КНУ – подяками за мужність, патріотизм, високу громадянську позицію, бойові заслуги у захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Також подяки вручили курсантам ВІКНУ, дівчатам і хлопцям, що стануть на службу українського війська. Після урочистого вручення подяк ректор звернув увагу на виставку в коридорі перед актовою залою Червоного корпусу – це фото воїнів-захисників України. Він також згадав про презентацію книги «Народний герой України», що відбулася в День державного прапора 23 серпня 2021 року. «Вітаю сьогодні всіх, хто носить військову форму. Це велика честь – служити Україні! Слава Україні!» – наголосив ректор

Урочистий захід продовжився виступами артистів: Олега Павлишина, Ярослави Городної, Марії Борисенко, вокального ансамблю студентів ННІ права, студії естрадного вокалу під керівництвом Ярослави Городної, Оркестру ВІКНУ під керівництвом Юрія Копача.

 

Довідково:

День захисників і захисниць України державне свято України, що відзначається 14 жовтня (водночас зі святами Покрови Пресвятої Богородиці, Днем Українського Козацтва та Днем заснування УПА).

14 жовтня 2014 року президентським указом започатковано назву «День захисника України». 14 липня 2021 року Верховна Рада України перейменувала свято на «День захисників і захисниць України».

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024