Новини

 

Досвід іноземних колег для вдосконалення наукових видань Інституту філології

14.09.2021

13 вересня 2021 року в Інституті філології за участі професорки Варшавського Університету Валентини Соболь, секретаря редакції Давида Бзорека, академіка НАНУ Ростислава Радишевського, заступниці директора Інституту філології Олени Романенко та авторів збірника відбулася презентація наукового річника «Студії польсько-українські». Модерувала захід професорка Інституту філології КНУ Оксана Сліпушко.

 

Одне із пріоритетних завдань нашого Університету – зберегти і розвивати традиції класичного університету і водночас бути інтегрованим у світовий освітньо-науковий простір. «Зважаючи на ці слова ректора та реалізуючи положення Ухвали Вченої Ради КНУ імені Тараса Шевченка "Про відповідність наукових фахових видань Університету вимогам МОН України щодо фахових видань категорії А", викладені в доповіді проректора з наукової роботи Ганни Толстанової та співдоповіді директора Наукової бібліотеки ім. М. Максимовича Олега Сербіна, організована подія є свідченням обміну досвідом та співпраці з польськими колегами. Ми вивчаємо досвід іноземних колег для вдосконалення наукових видань Інституту філології, зокрема Шевченкознавчих студій», – зауважила Оксана Сліпушко.

Презентований річник «Студії польсько-українські» започаткований у 2014 році в Майстерні історії польсько-українських літературних стосунків на кафедрі україністики Варшавського університету. Видання презентує науковий дискурс між польськими та українськими дослідниками, а також дослідниками інших країн, зокрема в царинах, про які мовчала наука до 1989 року в Польщі і до 1991 року в Україні. «Річник об’єднує постаті науковців, які обмінюються досвідом і вдосконалюються», – зауважила Валентина Соболь.

На важливості таких річників наголосила на зустрічі Олена Романенко: «Завдяки таким виданням, як "Студії польсько-українські", ми бачимо не лише українську літературу, а й інші. Ми зіставляємо і порівнюємо себе із ними, щоб зрозуміти, хто ми є і хто поряд із нами».

На організованій презентації виступали автори збірника, наголошуючи на ідеологічному полі, в якому спільно працюють українські та польські науковці.

 

За матеріалами відділу зв’язків із громадськістю Інституту філології

Фото: Валерій Попов

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024