Новини

 

Як упоратися зі стресом під час спалаху COVID-19

24.03.2020

 

Сьогодні мозок більшості з нас налаштований на інформацію «а що там з коронавірусом?». Ми регулярно моніторимо новини, відстежуємо статистику, обмінюємося думками в соціальних мережах. Через пандемію коронавірусу багатьох людей охоплює паніка та страх заразитися COVID-19.

Щоб вгамувати відчуття нестримної тривоги, фахівці Інституту психіатрії КНУ імені Тараса Шевченка дають кілька дієвих порад.

  • Це нормально під час кризи відчувати смуток, напругу, розгубленість, страх чи гнів. Розмова з людьми, яким ви довіряєте, може допомогти. Будьте на зв’язку зі своїми друзями та родиною.
  • Якщо ви змушені залишатися вдома, дотримуйтеся здорового способу життя. Зокрема, це правильне харчування, сон, фізичні вправи. Підтримуйте комунікацію з близькими людьми вдома електронною поштою, та телефоном, а також з іншими рідними та друзями.
  • Не паліть, не вживайте алкоголю або наркотичних речовин, щоб втамувати власні емоції. Якщо відчуваєте, що не в змозі з цим упоратись, поговоріть із медичним працівником чи консультантом; складіть план, куди звертатися в разі потреби та як шукати допомоги для підтримання фізичного та психічного здоров’я.
  • Зберіть факти та знайдіть інформацію, яка допоможе вам точно визначити свій ризик, щоб ви могли вжити обґрунтованих запобіжних заходів. Визначте надійне джерело, якому можете довіряти, наприклад веб-сайту Всесвітньої організації охорони здоров’я або місцевому чи державному органу у сфері громадського здоров’я.
  • Обмежте занепокоєння та хвилювання, скоротивши час, який ви та ваша родина проводите за переглядом чи прослуховуванням засобів масової інформації, яка поглиблює ваш смуток.
  • Спирайтеся на навички, якими ви користувалися в минулому для подолання негараздів у житті, та використовуйте їх надалі, щоб регулювати власні емоції у складний час протягом спалаху COVID-19.

Не піддавайтеся паніці, зберігайте спокій, дотримуйтесь всіх рекомендацій ВООЗ щодо COVID-19.

У разі необхідності звертайтеся до фахівців Інституту психіатрії КНУ імені Тараса Шевченка, які нададуть професійну психотерапевтичну допомогу в «Центрі псіхіатрії та психологічної допомоги дорослим та дітям» на базі Університетської клініки.

Адреса центру: вул. Ломоносова, 36, Університетська клініка Київського національного університету імені Тараса Шевченка; телефон: +38 (044) 259-00-83 E-mail: clinic.univ@gmail.com.

Центр комунікацій

 

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024