Новини

 

Презентація збірника, присвяченого історії Українського «Голосу Америки»

13.02.2020

12 лютого 2020 року, напередодні Всесвітнього Дня радіо, в Червоному корпусі КНУ на історичному факультеті відбулася презентація електронного збірника наукових статей та матеріалів, присвяченого українській службі «Голосу Америки» «Sharing America's Story with Ukraine: The Voice of America's Ukrainian Service, 1949–2019» (Клівленд, США, 2020).

 

Захід провела кафедра нової та новітньої історії зарубіжних країн, на базі якої і було підготовлено збірник. Модератори – завідувач кафедри професор Олег Машевський та доцент Ольга Сухобокова.

Це спільний проект кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн КНУ імені Тараса Шевченка, Української асоціації американістики та Українського музею-архіву в Клівленді (США), присвячений 70-річчю Української служби «Голосу Америки». Упорядники та наукові редактори – директор Української служби «Голосу Америки» в 2005 – 2015 рр. Адріян Кармазин, завідувач кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн КНУ професор Олег Машевський, доцент кафедри Ольга Сухобокова.

Збірник містить статті, в яких розглянуто окремі віхи історії Української служби американської мультимедійної системи «Голос Америки» від створення до перших десятиліть ХХІ століття, а також пов’язані із нею документи. Частина з них опублікована вперше.

Участь у презентації взяли автори збірника (переважно співробітники кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн КНУ, а також Інституту історії України НАН України), представники Української асоціації американістики, студенти-американісти, а також київська кореспондентка «Голосу Америки» Оксана Лігостова, репортажі якої вже понад два десятиліття інформують глядачів «Голосу Америки» про події в Україні. З допомогою відеозв’язку до презентації долучилися учасники проекту з США – один з редакторів збірника, колишній директор Української служби «Голосу Америки» Адріян Кармазин (Вашингтон) та директор Українського музею-архіву в Клівленді Андрій Фединський. Власне, саме на сайті Українського музею-архіву в Клівленді, який зберігає архів Української служби «Голосу Америки», і опубліковано збірник.

У ході презентації модератори заходу розповіли історію появи збірника в контексті співпраці кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн з Українським музеєм-архівом в Клівленді та окреслили коло висвітлених у ньому проблем. Як наголосила у своєму виступі  доцент Ольга Сухобокова, це перша спроба комплексного огляду 70-річної історії цього мовника. Попри важливу роль «Голосу Америки» в холодній війні, коли він був найпопулярнішим в СРСР «західним голосом», та після проголошення незалежності України, коли він сприяв становленню незалежних українських ЗМІ, досі в нашій державі практично не було спеціальних праць, присвячених йому. Тож презентований збірник є важливим внеском у розробку цієї теми, що заклав основу для подальших досліджень.

Учасники презентації у своїх виступах підтвердили ці тези, обґрунтовуючи важливість появи спеціального збірника статей та матеріалів. На невичерпному потенціалі архівних матеріалів «Голосу Америки» як джерела вивчення різних аспектів та проблем історії США, України і міжнародних відносин у своїх виступах наголосили провідний співробітник Інституту історії НАН України, д.і.н., професор Андрій Мартинов, професор кафедри нової і новітньої історії зарубіжних країн д.і.н. Наталія Городня та доцент цієї кафедри, голова Української асоціації американістики к.і.н. Макар Таран.

Підсумовуючи, модератори та учасники презентації дійшли висновку про перспективність продовження і розширення досліджень історії «Голосу Америки» та поглиблення співпраці між Київським національним університетом та Українським музеєм-архівом у Клівленді в цьому напрямку.

 

За матеріалом кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн

історичного факультету

Фото Тетяни Василик

Прес-центр

 

 

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024