Новини

 

Візит Посла Словаччини до Інституту міжнародних відносин

12.02.2020

 

 

 

Викладачі, студенти й співробітники Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка зустрілися й поспілкувалися зі словацьким дипломатом Мареком Шафіном.

 

Візит Надзвичайного і Повноважного Посла Словаччини в Україні, пана Марека Шафіна, до ІМВ КНУ відбувся 11 лютого 2020 року. Співорганізаторами події виступили учасники Політико-дипломатичному клубу «Амбасадор», що діє при Інститутові й опікується проведенням цікавих для студентів подій, дискусій, зустрічей і лекцій.

У вітальному слові до присутніх Марек Шафін наголосив, що понад усе цінує безпосереднє спілкування з молоддю, саме тому й запропонував провести зустріч у формі запитань і відповідей. Студенти відповіли на заклик словацького дипломата допитливістю й жвавими дискусіями. Українська молодь цікавилася питаннями можливості прийняття України до складу Європейського Союзу й НАТО; дискутували з дипломатом із майже 30-річним професійним досвідом роботи в дипломатичній царині про засади й проблеми функціонування відкритого ринку землі; обговорювали потреби національних меншин в Україні та Словаччині; аналізували вплив Брекзиту на економічну ситуацію й зовнішньополітичне становище Словаччини.

У своїх відповідях Марек Шафін висвітлював не лише переваги, а й потенційні загрози, що можуть очікувати Україну на шляху до активнішої участі в міжнародній політиці. Словацький дипломат наголосив: «Словаччина чекає на Україну в Брюсселі. Проте вхід у ЄС, як у будь-яку спільноту держав, означає надбання не лише «друзів», а й «ворогів», до чого сильній країні варто повсякчас бути готовою. Словаччина потребувала 11-ти років реформ, аби увійти до ЄС під час «геополітичних канікул». Помірковані зміни у вашій країні й консолідація суспільства неодмінно дадуть плоди у вигляді членства України в ЄС».

Присутні мали нагоду поспілкуватися зі словацьким дипломатом ще й у неформальній атмосфері, а також могли обмінятися професійними контактами для подальшої співпраці чи взаємодії.

 

 

За матеріалами прес-центру ІМВ КНУ

 

 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024