Новини

 

Мовні конференції в Інституті журналістики відзначають чвертьвіковий ювілей

07.11.2019

Двадцять п’ять років тому в інституті журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка було започатковано традицію проведення щорічних науково-практичних конференцій з проблем функціонування і розвитку української мови. Тоді, у 1994 році, з ініціативи викладачів кафедри мови та стилістики Анастасії Мамалиги та Ольги Пазяк було проведено першу мовну конференцію, орієнтовану передусім на студентів-журналістів. З роками коло учасників ширшало, конференції набули статусу викладацьких всеукраїнських, а згодом – міжнародних.

І ось п’ятого листопада 2019 року, напередодні свята української писемності та мови, в інституті журналістики відкрилася XXV міжнародна науково-практична конференція «Мова. Суспільство. Журналістика». У ювілейному форумі взяло участь майже 60 науковців і освітян з Києва та інших міст України (Запоріжжя, Луцьк, Тернопіль, Ужгород, Чернігів, Кам’янець-Подільський, Переяслав), а також іноземні гості з Польщі, Словаччини, Туреччини, Великої Британії й США.

Пленарне засідання відкрив директор інституту журналістики Володимир Різун, який нагадав про історію виникнення й розвитку мовних конференцій, закцентував увагу на важливості публікаційної діяльності й міжнародних наукових контактів викладачів, побажав учасникам успішної роботи. Тему взаємовигідної співпраці науковців, освітян і журналістів-практиків на прикладі проведених у 2009 – 2017 роках науково-практичних семінарів «Культура мови – культура нації» висвітлила у своєму виступі президент Всеукраїнського благодійного фонду «Журналістська ініціатива», заслужений журналіст України Людмила Мех. Про маловідомі факти з історії української мови повідав присутнім Іван Ющук.

Співдоповідь Анастасії Мамалиги і Ольги Бикової, присвячена питанням удосконалення методики викладання мовних дисциплін у ЗВО, відкрила собою цілку низку виступів на теми розвитку мовних і комунікаційних компетентностей у майбутніх фахівців медіагалузі.

Представниця Жешувського університету (Республіка Польща) Ґражина Філіп розповіла про результати прагмалінгвістичного дослідження текстів кінорецензій, а її колега Малґожата Кулаковська ознайомила з висновками своїх студій над онімічною репрезентацією українців у польському сегменті Інтернету.

Значний резонанс у слухачів, що знайшло вияв у жвавому обговоренні, викликали доповіді, присвячені різним аспектам підвищення привабливості заголовків інтернет-сайтів, проблемам уживання фемінітивів у мові та мовленні, питанням культури мовлення у пресі, в теле- та радіоефірі, зокрема в контексті впровадження норм нової редакції Українського правопису.

 

Дмитро Данильчук, Інституту журналістики

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024