Новини

 

Проект Еразмус+ КА2 як стимул вдосконалення журналістської освіти в Україні

11.10.2019

Науковці й викладачі Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка Юрій Бондар, Богдана Носова, Анастасія Волобуєва взяли участь у міжнародній конференції та професійному стажуванні в рамках проекту Європейського союзу Еразмус+ КА2 DESTIN – «Журналістська освіта задля демократії в Україні: розробка стандартів, доброчесність та професіоналізм», що відбулася у шведському місті Кальмар, в Університеті Ліннея.

Під час конференції обговорювали інноваційні форми і методики навчального процесу при підготовці фахівців медійної галузі, виклики та ризики, що постали перед сучасною європейською журналістикою. Учасниками дискусій були викладачі та науковці 20 українських вишів, а також професійних журналістських організацій з Польщі, Великої Британії, Нідерландів, Швеції.

Учасники конференції ознайомилися з інфраструктурними можливостями для практичних занять майбутніх медійників. В Університеті Ліннея використовують надсучасні технології для навчання студентів: крос-медійний ньюзрум, 18 монтажних для телепрограм, 15 – для створення радіопередач, 62 ком’ютери з доступом до навчально-методичних комплексів викладачів, відеокамери, фотоапарати, квадрокоптери для практичних занять студентів.

Трирічне навчання на бакалавраті з журналістики в цьому університеті ділиться між теорією медіа та медіавиробництвом. Курс з радіо практики триває 5 тижнів. Студенти працюють у групах по пятеро та готують по 2 радіопрограми щодня. Атестація випускників бакалаврату відбувається на підставі створення власного медіапродукту або наукової роботи – на вибір студента. Студентське радіо синхронізоване з місцевим. Кращі студентські матеріали транслюються місцевим Кальмарським радіо.

Відвідали учасники конференції також одне з найстаріших видань Швеції – місцеву щоденну газету «Вarometern», перший номер якої побачив світ у 1841 році. Видання – досить популярне у регіоні. Так, щоденний наклад газети становить понад 36 тисяч примірників, має 48 шпальт і додаток, розповсюджується в десяти найближчих до Кальмара містах.

Програма міжнародної конференції та стажування реалізовувалося як послідовне здійснення проекту DESTIN, що спрямований на вдосконалення і розвиток вітчизняної журналістської освіти та налагодження професійних наукових зв’язків.

 

За матеріалами Інституту журналістики.

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024