Новини

 

Перший форум ліванських випускників ЗВО України відбувся в Університеті

03.07.2019

 

 

Поважні закордонні гості, які в юності навчалися в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка та інших закладах вищої освіти України, прибули з Ліванської Республіки до КНУ для проведення Першого форуму ліванських випускників освітніх закладів України.

 

Урочисту зустріч було проведено 3 липня 2019 року в залі засідань Вченої ради в головному навчальному корпусі Університету. Співорганізаторами події виступили представники Клубу ліванських випускників, а також керівництво й співробітники КНУ. Перший форум ліванських випускників було організовано під патронатом міністрів освіти України та Лівану, Лілії Гриневич та Акрама Шгейїба відповідно. Усебічне сприяння в проведенні важливого освітнього заходу надали представники Посольства Лівану в Україні та Посольства України в Лівані.

Під час проведення форуму відбулося підписання Угоди про співпрацю між Ліванським Університетом, найбільшим державним ЗВО Ліванської Республіки, та КНУ імені Тараса Шевченка, провідним ЗВО України. Участь у підписанні двосторонньої угоди взяли очільники української та ліванської делегацій, ректор КНУ Леонід Губерський та ректор Ліванського національного університету Фауд Айюб. Високоповажні сторони засвідчили одна одній взаємоповагу й обмінялися пам’ятними сувенірами із символікою України та Лівану, а також емблемами обох національних університетів.

Леонід Губерський в офіційній промові до учасників форуму відзначив: «Колектив КНУ імені Тараса Шевченка щиро радий, що такі поважні гості завітали до України й Університету. Насправді цієї зустрічі довелося чекати досить тривалий час, а над її організацією працювало багато людей, серед яких і Посол України в Ліванській Республіці Ігор Осташ. Підписання договору про співпрацю між КНУ, провідним ЗВО України, та найбільшим державним університетом Ліванської Республіки уже давно було для нашої країни на часі. Тож щиро вітаю усіх із цією знаменною подією, бажаю нашим університетам після підписання меморандуму всіляко розширювати освітньо-наукову співпрацю, а учасникам форуму – плідних дискусій і чудових вражень від візиту до України!». Президент Клубу ліванських випускників Зукан Жарамані від імені всіх представників Клубу відзначив: «Ми вдячні долі за те, що колись опинилися в Україні й закінчили навчання в чудових навчальних закладах вашої держави. Я закінчував економічний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка і вважаю цей ЗВО своєю домівкою – домівкою, що дала мені знання найвищої якості».

До присутніх із вітальними словами також звернулися: заступник Міністра освіти та науки України Максим Стріха, Посол Ліванської Республіки в Україні Алі Дагер, ректор Ліванського національного університету Фауд Айюб, декан Ліванського національного університету Мохаммед аль Хадж, Посол України в Ліванській Республіці Ігор Осташ, а також заступник Міністра молоді та спорту України з питань європейської інтеграції Микола Мовчан.

Після завершення офіційних привітань і обміну пам’ятними сувенірами учасники Першого форуму ліванських випускників освітніх закладів України пройшли урочистою ходою до пам’ятника Тарасові Шевченку, поклали до підніжжя п’єдесталу Великому Кобзареві квіти й сфотографувалися на згадку про незабутню зустріч біля головного навчального корпусу КНУ, а також біля пам’ятника Шевченкові.

Потому ліванські випускники повернулися до зали засідань Вченої ради Університету, де представники делегацій із регіонів продовжили презентувати доповіді, а всі учасники – ділилися спогадами про молоді студентські роки й обговорювали враження від перебування в Україні. Завершенням роботи Першого форуму ліванських випускників стало обговорення й ухвалення підсумкового документу, після чого закордонні гості мали нагоду вирушити до міста Полтави, де відбулося урочисте відкриття із подальшим екскурсійним оглядом фотовиставки «Михайло Нуайме в Україні».

 

Довідково: Михайло Нуайме – відомий арабський письменник і критик. У юності, упродовж 1906–1911 років, навчався в Полтавській духовній семінарії. Переклав арабською мовою «Заповіт» Тараса Шевченка в 1910 році (наразі цей переклад зберігається в Музеї Тараса Шевченка в Каневі), також писав про Великого Кобзаря в книжці «Далеко від Москви й від Вашингтона» та в доповіді про життя і творчість Шевченка. У 2011 році в Полтаві встановлено пам’ятник видатному ліванцеві, а в 2019 році – у цьому ж місті відкрито присвячену йому фотовиставку.

 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024