Новини

 

Марина Вязовська зробила нове відкриття

15.05.2019

Українська вчена-математик Марина Вязовська зі своєю командою розв’язала математичне рівняння, що вирішує, як розміщується у 8- та 24-вимірних просторах нескінченна кількість точок, що відштовхуються одна від одної.

 

Нагадаємо, що у 2016 році Вязовська здійснила перший крок для доведення – як найщільніше розмістити точки у 8- та 24-вимірних просторах, – а зараз здійснено важливіший, бо більш універсальний доказ.

Марина Вязовська працює у Швейцарському федеральному технологічному інституті, у 2016 році отримала одну з найпрестижніших математичних нагород світу – “Премію Салема”. Комісія присудила їй цю нагороду за відкриття світового рівня – щодо найщільнішого пакування куль у 8- та 24-вимірних просторах з використанням методів модульних форм. Над розв’язанням цієї задачі вчені працювали кілька століть. Раніше задачу пакування куль було розв’язано лише для просторів із трьома і менше вимірами.

 

М. Вязовська народилася в Києві, закінчила Київський природничо-науковий ліцеї № 145 та механіко-математичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка. У 2010 році захистила кандидатську дисертацію в Інституті математики НАН України, а в 2013 році здобула ступінь доктора природничих наук у Боннському університеті (Німеччина).

За матеріалами  Укрінформу

Прес-центр

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024