Новини

 

Елліністичні дебати в Інституті філології КНУ

27.02.2019

 

Елліністи Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка провели круглий стіл, під час якого обговорювали роль і місце культурної грецької спадщини в сучасному світі.

 

Захід відбувся з нагоди щорічного святкування Всесвітнього дня грецької мови, приуроченого до дати смерті Діонісіоса Соломоса, автора грецького національного гімну. Круглий стіл було організовано 26 лютого 2019 року, у публічних дискусіях взяли участь філологи, історики, перекладачі, культурознавці й представники офіційної влади.

Почесними учасниками заходу стали Георгіос Пукаміссас, Посол Греції в Україні, Александрос Будурис, Генеральний консул Посольства Греції в Україні та інші представники амбасади. Серед присутніх були дослідники античної культури й старожитностей із КНУ, а також науковці Львівського національного університету імені Івана Франка, Українського католицького університету та Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.

Георгіос Пукаміссас у вітальному слові до присутніх відзначив: «Грецька мова є особливим феноменом у сучасному світі, і навіть аби зник останній грек, ця мова продовжувала б існувати в інших мовах, існувати як міжнародний лексичний тезаурус». На продовження свого виступу Посол Греції в Україні вшанував пам’ять професора Ніни Клименко, котра започаткувала неоелліністичні студії в КНУ.

Віктор Ставнюк, завідувач кафедри історії стародавнього світу та середніх віків історичного факультету КНУ, звернувся у своїй доповіді до актуальної теми тираноборства й захисту демократії. Професор запропонував аудиторії свій переклад і тлумачення складних місць у «Бенкеті мудреців» Афінея. Оксана Ручинська, доцент Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, зосередилася на питаннях аналізу й тлумачення античних епіграфічних джерел, зокрема, оповіла про функціонування інституту благодійництва в тогочасних полісах Північного Причорномор’я. Професор Ірина Голубовська, завідувачка кафедри загального мовознавства, класичної філології та неоелліністики Інституту філології КНУ, зробила екскурс в історію викладання й дослідження грецької мови в Україні, а також висвітлила актуальні питання новочасної української елліністики. Одними із найбільш плідних фахових дискусій під час проведення круглого столу з елліністики в Інституті філології стали обговорення художніх перекладів із грецької мови прозових і поетичних творів сучасних авторів.

Цікавим продовженням круглого столу став виступ Андрія Уса, директора БФ «Православний спадок України на Святій Горі Афон», який розповів про діяльність цього фонду й сучасний стан перекладної духовної грецької літератури. На завершення обговорень в Інституті філології КНУ було окреслено перспективи продовження видання серії «Українська елліністика», а також визначено перспективи започаткування низки інших проектів, пов’язаних із розвитком українських візантинологічних студій.

 

За матеріалами доцента Андрія Савенка,

директора Центру елліністичних студій та грецької культури ІФ КНУ

 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024