Новини

 

Урочисте завершення Тижня перської мови

11.02.2019

 

Тиждень перської мови та іранської культури в Інституті філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка завершився дискусіями про традиційну культуру й мистецтво Ірану й цікавими презентаціями про сучасні іранські звичаї.

 

Програмою урочистих заходів Тижня перської мови опікувалися співробітники кафедри мов і літератур Близького та Середнього Сходу, а гостями святкувань стали всі, хто цікавиться східною культурою. Офіційне закриття Тижня перської мови в Інституті філології провели 8 лютого 2019 року. Із вітальними словами до присутніх звернулися доценти Олена Мазепова й Анна Бочарнікова. Дослідниці висловили сподівання, що подібні заходи із пошанування східних культурних традицій стануть в Інституті філології щорічними.

Кандидат філологічних наук Оксана Конончук виступила із ґрунтовною доповіддю про іранську культуру. Зокрема, дослідниця розповіла присутнім про мистецькі твори, що зібрані в колекції Національного музею мистецтв імені Богдана і Варвари Ханенків та репрезентують іранську культурну спадщину. На прикладі експонатів Музею Ханенків Оксана Конончук докладно висвітлила характерні ознаки й особливості іранського мистецтва, розповіла про традиційну символіку, колористику, художні прийоми й техніки іранського образотворчого мистецтва. Гості Тижня перської мови дізналися про іранські запозичення в сюжеті «Божественної комедії» Данте Аліг’єрі, а студентка Вікторія Щепа підготувала цікаву доповідь про традиції іранського килимарства. Іранський музикант Міляда Кугпає-Заде висвітлив історію, основні етапи становлення й різновиди традиційної музики Ірану. Митець переконаний: унікальність іранського музичного мистецтва в тому, що країна є поліетнічною за складом, тому основні мотиви іранських композицій зазнають впливу місцевих народних традицій.

Відвідувачі Тижня перської мови в КНУ імені Тараса Шевченка також мали нагоду довідатися про традиції й особливості модерної культури Ірану. На мовному стажуванні в цій країні нещодавно побували студентки Інституту філології, які й поділилися з присутніми цікавим досвідом своїх мандрівок і пригод. Приємним завершенням урочистостей із нагоди Тижня перської мови в КНУ стало святкове частування традиційними стравами національної кухні, котре організували люб’язні представники Посольства Ісламської Республіки Ірану.

 

За матеріалами Юлії Кузьменко,

знімки – Валерій Попов,

Відділ зв’язків із громадськістю ІФ

 

Центр комунікацій

 

 

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024