Новини

 

Європейський досвід управління діяльністю бібліотек

22.01.2019

Налагодження міжнародної співпраці КНУ імені Тараса Шевченка із представниками освітніх і бібліотечних закладів міста Рима стало можливим завдяки зусиллям представників Університету.

 

Нещодавно із робочим візитом в Італії побували Олег Сербін, директор Наукової бібліотеки ім. М. Максимовича, та Максим Ситницький, доцент кафедри менеджменту інноваційної та інвестиційної діяльності економічного факультету КНУ. Співробітники Шевченкового університету в Римі вивчали європейський досвід управління дослідницькими й освітніми установами, що мають стратегічне значення для розвитку науково-економічного потенціалу країни.

На підготовчому етапі налагодження двосторонньої співпраці між Україною та Італією співробітники КНУ імені Тараса Шевченка підготували й оприлюднили у фахових виданнях України результати спільних наукових досліджень, зокрема, статті «Оцінювання стратегії розвитку наукової бібліотеки дослідницького університету в контексті практичної реалізації та окреслення подальших перспектив» і «Перспективи розвитку наукових бібліотек дослідницьких університетів України в контексті імплементації європейського досвіду». У згаданих працях Олег Сербін і Максим Ситницький проаналізували нагальні проблеми розвитку українських наукових бібліотек і запропонували сучасні методи ефективного реформування таких і подібних закладів при університетах дослідницького типу. Наведені в статтях узагальнення було використано для підготовки монографії «Стратегічне управління розвитком дослідницьких університетів», а також стало підґрунтям для здобуття нашими колегами індивідуальних грантів на вивчення досвіду господарської діяльності наукових бібліотек ЄС, зокрема, в італійському Римі.

Олег Сербін та Максим Ситницький відвідали з робочим візитом низку бібліотечних установ Риму, зокрема, побували в Національній центральній бібліотеці Риму й Ватиканській апостольській бібліотеці. Дослідники з України вивчили італійський досвід зберігання й експонування у бібліотеках старовинних книжкових пам’яток, ознайомилися із практикою комерціалізації діяльності бібліотечних установ, а також обмінялися із зарубіжними колегами напрацюваннями й порадами щодо господарських процесів у бібліотечній та адміністративній сфері.

Професійний діалог співробітників КНУ з представниками Національної центральної бібліотеки Риму вказав на правильність напряму реформ Наукової бібліотеки імені М. Максимовича та дав можливість поглибити теоретичні знання в практичній площині їхнього впровадження.

Італійські колеги високо оцінили креативність університетської громади й переконалися в багатогранності їхніх підходів до популяризації іміджу сучасного дослідницького університету й наукової бібліотеки.

Колектив КНУ імені Тараса Шевченка щиро вітає колег із визнанням їхніх професійних досягнень на міжнародному рівні та бажає їм подальших фахових здобутків і успіхів!

 

За матеріалами відділу культурно-просвітницької роботи

Наукової бібліотеки ім. М. Максимовича

 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024