Новини

 

Голова Європарламенту Роберта Мецола стала Почесним доктором КНУ

10.05.2024

У День Європи, 9 травня, КНУ вітав високих гостей – Голову Європейського парламенту Роберту Мецолу та Голову Верховної Ради України Руслана Стефанчука.

Під час візиту Роберті Мецолі було вручено диплом Почесного доктора Університету. 

Напередодні члени Вченої ради КНУ на позачерговому засіданні, згідно з процедурою, одностайно підтримали рішення про присвоєння Голові Європарламенту Роберті Мецолі звання «Почесний доктор Київського національного університету імені Тараса Шевченка» на знак визнання особистих зусиль очільниці ЄП в об’єднанні всіх політичних груп навколо допомоги Україні.

Ректор КНУ Володимир Бугров вручив Роберті Мецолі мантію та диплом Почесного доктора. «Роберта Мецола є прикладом справжнього політичного лідерства і того, як у моменти надскладних викликів можна відстоювати і захищати демократичні принципи й цінності, які так важливі для України в контексті її євроінтеграційного шляху», – підкреслив Володимир Бугров, вітаючи нового члена університетського колективу.

«Для мене велика честь отримати звання «Doctor Honoris Causa» вашого Університету. Якщо ви запитаєте мене, на чому б я хотіла зосередити свої зусилля, – то відповім, що я б хотіла зробити Європейський Союз безпечнішим, вільнішим, міцнішим. Ви зараз воюєте з агресором не лише, щоб захистити свою територію і свої домівки. Ви воюєте за те, у що ми всі віримо, – за європейські цінності та європейський шлях. Саме тому Європа зробила свій український вибір. Європейський Союз буде тільки міцніший, якщо Україна стане його частиною», – сказала Роберта Мецола і висловила впевненість у європейському майбутньому України.

Звертаючись до студентів і курсантів КНУ, присутніх на урочистій церемонії вручення звання Почесного доктора, Роберта Мецола підкреслила, що навіть у такі складні часи немає нічого кращого, ніж навчатися в потужних закладах освіти з багатою історією.

«Україна своєю незалежністю багато в чому завдячує саме студентству. І я переконаний, що і майбутнє країни залежить від вас, від вашої енергії та креативного розуму, – підтримав європейську колегу Голова Верховної Ради, голова Наглядової ради КНУ Руслан Стефанчук. – Саме ви будете відбудовувати Україну. Ви завтра станете лідерами Європейського Союзу».

Після урочистої церемонії Роберта Мецола поспілкувалася зі студентами та курсантами Університету. Очільниця Європарламенту розповіла про свої враження від приїзду до України в перші дні війни, 1 квітня 2022 року, і зараз, після більш ніж двох років незаконної російської агресії. За словами пані Мецоли, вона бачить незламний дух українського народу, який продовжує своїми цінностями захищати власне життя. Однак сміливість українців не може бути однією протидією агресору. Заради Перемоги потрібна єдність Європи і ще більша готовність відповідати на загрози кремля. Очільниця ЄП висловила впевненість, що підтримка України лідерами Європейського Союзу відобразиться у наступному складі Європарламенту, вибори до якого відбудуться уже за місяць. Водночас від України вимагається виконання усіх критеріїв, які очікуються від країни, що приєднується до ЄС. Крок за кроком – але кожен із них потрібно зробити, наголосила пані Роберта. 

Студенти та курсанти КНУ під час спілкування продемонстрували знання і осмислення різноманітних політичних процесів, вільне володіння мовами. Студентська молодь цікавилася думкою Роберти Мецоли як тепер уже представниці академічної спільноти Університету. 

«Дякую вам за теплий прийом та надану честь. Цей Університет є наріжним каменем української відбудови. Ви можете покладатися на Європу», – такий запис залишила Голова Європарламенту в Гостьовій книзі КНУ імені Тараса Шевченка.

 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024