Новини

 

У КНУ відбулася VІ Всеукраїнська олімпіада з математики імені Юлії Здановської

14.05.2024

На кожному дипломі, які отримали учасники й переможці VI Всеукраїнської олімпіади з математики для 5-7 класів, – портрет Юлії Здановської. Адже ці змагання відтепер мають її ім’я, а приклад талановитої дівчини надихатиме нові й нові покоління юних математиків.

 

Змагання для школярів з усієї України команда Богдана Рубльова проводить з 2018 року – і навіть повномасштабна війна не здатна поставити їх на паузу. Адже плекати майбутніх чемпіонів цариці наук потрібно з юних літ.

Цьогоріч до Українського фізико-математичного ліцею КНУ, де відбувалася Олімпіада, з’їхалися 60 юних учасників із більшості областей України. Два дні поспіль тривали запеклі математичні бої, а в понеділок, 13 травня, переможці й учасники отримали омріяні дипломи та призи. Для когось із них це був перший досвід участі у змаганнях такого рівня, декого ми вже знаємо з торішніх олімпіад, а про переможців-шестикласників Богдан Рубльов прямо сказав: «Познайомтеся з майбутніми учасниками Міжнародної олімпіади з математики!». Адже чим раніше юні таланти долучаться до олімпіадного руху, тим впевненішими будуть їхні перемоги.

Другий рік поспіль харків’янин Павло Вербицький перемагає у цих змаганнях. Ось як пояснює секрет його успіху мама Наталя: «Наша школа працює онлайн. Але якщо дитина хоче вчитися, то це не перешкода. Син навчається в Харківському фізико-математичному ліцеї, відвідує додаткові гуртки. До олімпіад готується, можна сказати, все свідоме життя».

«Готуватися до олімпіади було нескладно», – запевняє Павло. Каже, що дистанційне навчання пішло йому лише на користь, адже тепер можна зробити уроки за той час, який раніше витрачав на дорогу з ліцею додому. «Чи заважають відпочивати повітряні тривоги? Я їх не чую, бо міцно сплю. У Харкові все нормально», – незворушно відповідає хлопець.

Олімпіадний рух нині переживає не найкращі часи, зауважує голова журі Богдан Рубльов. Тому деякі області взагалі не відрядили на змагання своїх представників.

«Цього року ситуація трохи покращилася, адже за цю справу взялася Мала академія наук України. Водночас у нас дещо в занепаді молодший олімпіадний рух. Коли в регіонах діти лише у 8 класі починають заходити в такі змагання, це запізно. На олімпіадах серед 8-х, 9-х і 10-х класів – суцільні кияни, харків’яни та львів’яни, які посідають перші-другі місця. Діти з інших областей зазвичай мають бронзу і вкрай рідко просуваються вище. А таланти є скрізь, їх треба знаходити чимраніше!»

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024