Новини

 

Відбулася презентація фільмів про Чорнобильську трагедію

22.05.2007
Презентація двох фільмів про Чорнобильську трагедію під загальною назвою “Звіримо свої годинники за „Чорнобильським часом" відбулася 21 травня 2007 року в актовій залі Київського університету.

Перший фільм „Пам'ятати про Чорнобиль", знятий італійськими режисерами Мануель Бальдіні та Фабіо Фернандо спільно з мерією міста Кальдоньйо (провінція Віченца, Італія). У цьому фільмі йдеться про трагедію Чорнобиля в рамках виставки, що відбулася в італійському місті Кальдоньйо. Про Чорнобиль розповідають троє видатних українців: Анатолій Гайдамака - художник, автор експозиції музею Чорнобиля в Києві, Ігор Костін - фоторепортер, для якого поширення інформації про Чорнобиль стало справою всього життя, і Ліна Костенко - поетеса, у віршах якої живуть душа та історія України. Їхня розповідь відбувається в найнесподіваніших місцях. Старовинна вілла, колись місце відпочинку аристократії, стає меморіалом страждань землі і цілого народу. У німецькому бункері часів Другої світової війни знаходять притулок зображення героїзму, жаху, гніву і знову страждання.

Другий фільм „Чорнобильський час", є роботою українського режисера Леоніда Мужука. Чорнобильський час. Зупинити, приборкати в кадрі найтрагічніші миті його через 20 років після аварії на ЧАЕС вдалося режисеру однойменного фільму Леоніду Мужуку. Час вписав у фільм і кадри поліщуків, які залишилися сам на сам із трагедією в чорнобильській зоні, яка за 20 років розповзлася далеко за 30 кілометрову позначку (у фільмі це Овруччина Житомирської області), і кадри учасників історико-етнографічної експедиції Міністерства надзвичайних ситуацій, у складі якої незмінно працює відома поетеса Ліна Костенко. Її голос у фільмі звучить пересторогою нам усім.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024