Новини

 

З 8 березня!

07.03.2007
На роботу й на навчання студенти і трудовий колектив Київського національного університету імені Тараса Шевченка сьогодні поспішали як на свято. Погодьтеся, останній робочий день тижня в середу – це не так вже й погано. А для жінок та дівчат він ще й буде з квітами та різними подарунками. Для тих, хто запрацювався, чи не встиг перегорнути сторіночку календаря і не може зрозуміти про що йде мова, нагадуємо сьогодні переддень міжнародного жіночого дня – 8 березня.

Вважається, що історія цього свята бере свій початок у ХІХ столітті. Восьмого березня 1857 року робітниці текстильної промисловості в Нью-Йорку провели демонстрацію на знак протесту проти нестерпних умов праці та низької заробітної плати. Не дивлячись на те, що демонстрація була розігнана поліцією, вона не була останньою. В наступні роки демонстрації жінок часто приурочувалися цьому дню. Зокрема, 8 березня 1908 року в Нью-Йорку 15 000 жінок вийшли на демонстрацію, вимагаючи підвищення зарплатні та надання виборчого права. Офіційно 8 березня було проголошено Міжнародним жіночим днем, за ініціативою німецької революціонерки Клари Цеткін, на Міжнародній конференції жінок-соціалісток у Копенгагені в 1910 році.

В наш час свято втратило своє політичне забарвлення, стало своєрідним днем вшанування жінки, берегиню роду людського, за її доброту, терпіння, силу, розуміння, енергію, увагу, турботу, лагідність, ніжність, красу.
Тож, дорогі жінки, прийміть щирі вітання з нагоди найсвітлішого свята весни - дня 8 Березня. Нехай ваша доля буде осяяна теплом і любов’ю, очі налиті радістю, а серце переповнене щастям. Міцного здоров’я вам, родинного тепла, миру і достатку!


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024