Новини

 

На справу єднання нації

27.10.2017

26 жовтня в  КНУ імені Тараса Шевченка відбулася Міжнародна наукова конференція «Чинники консолідації українства в епоху постколоніалізму»

На думку організаторів конференції (Центру українознавства філософського факультету), визначення чинників консолідації українства в постколоніальну добу є однією з теоретичних умов самозбереження української нації та незалежної державності в умовах неподоланого постколоніального стану та гібридної війни Росії  проти України на Сході країни. Тому важливим завданням для нинішньої гуманітарної науки є науковий аналіз та напрацювання теоретичних і практичних розробок, спрямованих на створення ефективних суспільних практик згуртування українства.  В межах визначеного завдання потрібно проаналізувати специфіку постколоніального існування України та  умов подолання постколоніальної ментальності. Актуалізація цих проблем  стала метою Міжнародної наукової конференції.

Конференція згуртувала велике коло науковців і освітян України і зарубіжжя. У ній взяло участь 63 учасники, які представили 23 освітні і наукові установи. Міжнародний формат конференції забезпечили просвітяни Польщі (Варшавський університет, Інститут Історії Ягеллонського Університету в Кракові), Білорусі ( Могильовський державний університет харчування), Канади – 1 (Союз Українок Канади, Вінніпезьке відділення), Болгарії (Шуменський університет імені Костянтина Преславського).

В рамках пленарного та секційних засідань конференції було розглянуто проблеми теорії та методології вивчення чинників консолідації українства постколоніальної доби, з’ясовано чинники, умови і механізми консолідації українства перед викликами сучасності, проаналізовано досвід колоніального минулого України з метою пошуків  ефективних шляхів подолання постколоніального статусу України, роль української діаспори як одного із вагомих чинників згуртування українства і т.і. Активну підтримку учасників викликала ініціатива освітян Криворізького університету, який представила Тетяна Цимбал, під назвою «Напиши листа в ООН».

Тематику конференції вдало доповнила презентація Сергія Грабовського та Ігоря Лосєва «”Аzat Qirim” чи колонія Москви».

Оргкомітет конференції сподівається, що ухвала і матеріали заходу, які будуть опубліковані у черговому випуску  профільного видання Центру українознавства «Українознавчий альманах», що на сьогодні є одним із базових видань у сфері соціогуманітарних наук,  стануть вагомим внеском у справу єднання українського соціуму в часи його буремного сьогодення.

 

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024