Новини

 

“Функціональний простір української мови”

22.02.2007
Під такою назвою 21 лютого цього року в актовій залі Інституту філології відбулась науково-практична конференція, присвячена Міжнародному дню рідної мови.

“За пропозицією держав – членів ЮНЕСКО – Генеральна конференція організації у листопаді 1999 року проголосила Міжнародний день рідної мови, який уперше святкувався 21 лютого 2000 року у штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі. Заснування Дня рідної мови має велике значення. За оцінками фахівців, із 6000 мов, які нині існують, більшість знаходиться під загрозою зникнення у найближче десятиріччя. Залучення уваги міжнародної спільноти до цієї теми – важливий крок до визнання необхідності захистити різноманіття культур.

В Україні це свято існує з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню російської, інших мов національних меншин України Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови”.


Відкрила пленарне засідання заступник директора з навчальної роботи Олена Снитко, доктор філологічних наук, професор, вона привітала присутніх з Міжнародним днем рідної мови та зазначила, що головна мета цієї конференції – окреслення чіткої громадянської та наукової позиції Київського університету до питання вивчення та розвитку української мови. З цією метою до участі в конференції, були залучені, як і відомі культурні та громадські діячі, науковці, так і аспіранти та студенти.

Після закінчення пленарного засідання конференція продовжилась за чотирьма секціями:
- Виховання мовної особистості в вищій школі;
- Українська мова в науковому та навчальному просторі;
- Мова як інтелектуальний код нації;
- Мова, слово, образ.



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024