Новини

 

«Alma Latinoamericana» єднає культури

20.10.2017

У КНУ пройшов культурно-мистецький фестиваль на честь 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною та країнами Латинської Америки.

25 років тому, коли наша держава остаточно самовизначилася і розпочала шлях незалежності, країни Латинської Америки не тільки визнали її, але й офіційно встановили з Україною дипломатичні відносини. За 25 років зв’язки між нашими країнами набули високого ступеню зрілості, взаємної поваги та розуміння. Не останнє місце в цьому процесі займає і співпраця в культурно-гуманітарній сфері.

Прекрасним підтвердженням міцних культурних зв’язків став і фестиваль «Alma Latinoamericana», організований Історичним факультетом КНУ (кафедра нової та новітньої історії зарубіжних країн), Українською Асоціацією Американістики, Асоціацією кубинців в Україні, студією «Сальса клуб Київ» за сприяння та участі Посольств країн Латинської Америки – Аргентини, Бразилії, Куби, Мексики, Посольства Португалії, а також Почесного консульства Перу.

Як зазначали організатори заходу, його мета – формування позитивного іміджу України на міжнародній арені шляхом поглиблення співпраці в галузі культури, а також популяризація традиційної танцювальної та музичної культури країн латиноамериканського регіону серед молодого покоління нашої держави.

У концертній програмі фестивалю брали участь представники танцювальних шкіл та фольклорних колективів м. Києва («Сальса Клуб Київ», «Afro-Cubano Dance Studio», «La Ronda de Kiev», «Amigos del tango», «A bailar!», «Capoeira Ukraine. Camará», «Flor de Sacuanjoche»), а також мистецькі колективи КНУ імені Тараса Шевченка (Народний фольклорно-етнографічний ансамбль «Веснянка», художній керівник Ярослава Нероденко, та Народна хорова капела «Дніпро», художній керівник Ірина Душейко) і студенти історичного факультету: Анастасія Сахарова, Олена Новік (ІІІ курс), Денис Зваричук (І курс магістратури).

Учасників фестивалю щиро привітав проректор з науково-педагогічної роботи (міжнародні зв'язки) Університету Петро Бех, відзначивши, що «нас поєднують не 25 років офіційно встановлених дипломатичних відносин. Нас єднають дружні відносини, які ми плекаємо, розвиваємо та постійно зміцнюємо завдяки зростаючому співробітництву та не зважаючи на перешкоди».

 Українсько-латиноамериканські культурні зв’язки якнайкраще ілюстрували ведучі концерту – колоритні представники українського та латиноамериканського етносів – справжня господиня Наталія Шевченко (кандидат історичних наук, доцент історичного факультету КНУ) і темпераментний Пауель Рейнальдо (керівник студії «Сальса клуб»). Загалом святкова атмосфера, створена учасниками фестивалю, не розвіялася навіть після його завершення, а всі гості мали можливість ознайомитися також і з виставкою сувенірної продукції латиноамериканських майстрів Андського регіону, організовану за сприяння Почесного консульства Перу. Також учасники заходу отримали книги про історію та культурні традиції Бразилії, люб’язно надані її Посольством.

Фото: Леся Сакаль-Лісніченко, Павло Бутурлімов

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024