Новини

 

Міхаель Мозер прочитав лекцію у КНУ

03.10.2017

2 жовтня 2017 року у Київському національному університеті прочитав лекцію відомий мовознавець, австрійський україніст, професор Інституту славістики Віденського університету, цьогорічний лауреат міжнародної премії імені Івана Франка Міхаель Мозер.

Лекцію професора відвідали директор Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус, онук Івана Франка, український вчений-інженер, дипломат, громадський діяч Роланд Франко, викладачі, студенти і працівники КНУ.

За тему своєї доповіді лінгвіст обрав «Роль руської трійці в історії української мови».

Вчений закцентував на тому, який вигляд мала українська мова на Галичині за часів Маркіяна Шашкевича, Якова Головацького та Івана Вагилевича. Свого часу, аби видати «Русалку Дністрову», галицьке літературне угруповання зазнало жорсткої цензури.

Яка була реакція на вихід альманаху, які ситуації траплялися із видавцями та яке значення альманаху для історії української мови – про це і не лише розповів Міхаель Мозер на лекції.

Нагадаємо, що Міхаелеві Мозеру було присвоєно звання Почесного доктора Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024