Новини

 

На історичному урочисто відзначили ювілей професора Ярослава Калакури

28.09.2017

Приємно неофіційним було відкриття Круглого столу 26 вересня 2017 року на історичному факультеті КНУ із здавалося б досить прозаїчною робочою назвою: «Історична наука та архівознавство в умовах декомунізації українського суспільства».

До Мистецького салону з квітами прийшли викладачі та співробітники університету і факультету, гості з державних наукових установ, студенти й аспіранти.

Урочистості події надавала й присутність на ній ректора Леоніда Губерського, Голови профспілкової організації Володимира Цвиха, проректорів університету, деканів.

Винуватцем події був Заслужений професор університету Ярослав Степанович Калакура, якого тут вшановували й вітали з 80-річчям від дня народження та 55-річччям науково-педагогічної діяльності.

До ювіляраз теплим вітальним словом звернувся ректор університету академік НАН України Л. В. Губерський. Леонід Васильович наголосив, що цілком доречним є відзначення ювілею відомого в країні вченого у форматі Круглого столу, на якому йде обговорення актуальних проблем, пов’язаних із підвищенням ролі історичної науки та архівознавства в процесах декомунізації українського суспільства, а також презентації наукового доробку ювіляра.Його життєвий шлях цілком логічно накладається як на добу комунізації історичної науки, так і на процес відновлення національних традицій української історіографії та архівістики.

 Ректор побажав Ярославу Степановичу , який майже півстоліття самовіддано працює в Шевченковому університеті, доброго здоров’я і наснаги у всіх його справах і добрих намірах івручив ювілярові Почесну грамоту Київського національного університету імені Тараса Шевченка.Приємним сюрпризом для ювіляра сталотакож вручення ректором першого свіжовидрукуваного науково-методичного посібника «Методологія історіографічного дослідження»,  авторства  Я. С. Калакури.

Робоча частина круглого столу розпочаласяз доповіді  професора Я. С. Калакури «Подолання синдрому комунізації в пострадянській українській історіографії та архівознавстві».

У рамках урочистого засідання відбулася презентація нових наукових праць проф. Я. С. Калакури.Ювіляра привітали представники академічних, архівних, освітніх установ та громадських організацій України.

Організаторами заходу виступили історичний факультет і кафедра архівознавства та спеціальних галузей історичної науки Університету.

Прес-центр

 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024