Новини

 

Студенткою Університету стала учасниця Міжнародного конкурсу International Brain Bee

14.08.2017

Переможниця національного Нейроконкурсу Анастасія Цимбалюк, випускниця  Луцької гімназії № 14 імені Василя Сухомлинського, нині студентка 1 курсу Інституту біології та медицини, представляла Україну в Міжнародному конкурсі "мозкознавців" International Brain Bee.

Конкурс відбувся минулого тижня у столиці США Вашингтоні в рамках з'їзду Американської Психологічної Асоціації (APA). У поїздці Анастасію супроводжував координатор національного етапу змагання к.б.н. Андрій Чернінський. Участь  у конкурсі взяли представники 24 країн світу.

Brain Bee - це змагання із знань принципів будови та роботи нервової системи, причин та способів лікування поширених нервових та психічних хвороб. Учасники відповідали на усні запитання, розв'язували письмові тести, визначали анатомічні структури на справжніх препаратах головного мозку, працювали із мікроскопічними препаратами, а також пробували представити себе в ролі лікаря, діагностуючи хвороби, симптоми яких грали спеціально підготовлені актори.


Анастасія  Цимбалюк показала високий рівень знань. Правильно визначила 23 нервові структури з 25 запропонованих на етапі нейроанатомії. Проте, у підсумку більш сильними виявилися представники з інших країн. Перше місце отримав Сойас Вегл (Sojas Wagle, США), друге місце посіла Мілена Малчарек (Milena Malcharek, Польща), а третє - Ервін Ветамуту (Elwin Raj A/L P. Raj Vethamuthu, Малайзія). Усі учасники отримали почесні трофеї, медалі, сертифікати, а найсильніші були відзначені грошовими призами.


Перш за все Brain Bee - це свято спілкування з однодумцями з різних країн. Саме з цією метою американські школярі, які допомагали організовувати та проводити змагання, заснували у минулому році Міжнародну асоціацію юних нейронауковців International Youth Neuroscience Association, що була презентована учасникам. Анастасія стала першим членом цієї організації від нашої країни, і сподівається, що за сприяння Малої Академії Наук вдасться створити потужний рух школярів, зацікавлених у нейронауках.

"Участь в конкурсі була надзвичайно корисною для мене. Я познайомилася з новими цікавими людьми з усього світу та визначилася з своїм майбутнім фахом. До цього я лише була впевненою в тому, що хочу вивчати  біологію, але були сумніви який конкретно напрямок. International Brain Bee показав мені всю важливість нейронауки. Результат роботи науковців у цій сфері  - є не лише друк нових книг і підручників, а й надія для тяжко хворих людей" - ділиться враженнями від змагання Анастасія.

Цікаво, що у день від’їзду були оприлюднені результати вступу до університетів.  Настя отримала підтвердження, що вона є студенткою Інституту біології та медицини КНУ імені Тараса Шевченка. За вступ вона особливо не переживала, адже була абітурієнткою із найвищим конкурсним балом на рівні із кількома іншими. Анастасія переконана, навчаючись у цьому університеті, має усі шанси розпочати успішну наукову кар'єру в галузі нейронаук.


Конкурс International Brain Bee заснований у США професором Університету Меріленда (США) Норбертом Мислінським. На його думку, переможці конкурсу в майбутньому зможуть знайти шляхи лікування більш ніж 1000 неврологічних та психічних розладів, від яких страждають люди. Організаторами змагання в Україні є Українське товариство нейронаук, ГО "Ноосфера", Національний центр "Мала академія наук України", завдяки фінансовій підтримці якого стала можлива дана поїздка.


Конкурс сприятиме формуванню нової генерації вітчизняних учених в галузі нейронаук, чиї імена прославлять нашу батьківщину, переконаний координатор національного етапу к.б.н., с.н.с. Інституту фізіології ім.О.О.Богомольця НАН України Андрій Чернінський.


В наступному році змагання буде організовано в березні, під час Всесвітнього тижня мозку. Організатори запрошують до участі  старшокласників усіх регіонів України, а готуватися потрібно уже зараз, адже для успішного виступу потрібно знати не тільки нейробіологію, а й англійську мову, якою проводиться як національний, так і міжнародний етапи. Наступне змагання International Brain Bee відбудеться у Берліні (Німеччина) в рамках Форуму Федерації Європейських Товариств Нейронаук (FENS).

Більше інформації про змагання ТУТ

Координатор Українського нейроконкурсу Андрій Чернінський, к.б.н.

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024